İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün katkıları ile gerçekleştirilen 2016- 2017 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte tahmin rakamları basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. İTB Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen, bu sene ürünlerdeki hastalık oranlarının düştüğünü, kalitenin arttığını ancak buna rağmen rekoltede düşüş yaşandığını söyledi. Şen, geçen sene 75 bin ton olan rekolte tahmin rakamlarının bu sene yüzde 3 oranında bir düşüşle 72 bine gerilediğini belirtti.

PAZARDAKİ BEYAZ İNCİRİ ALMAYIN UYARISI

Şen, "Geçtiğimiz sezon kuru incir rekolte miktar olarak yüksek olsa da, yağış, nem ile hastalık ve zararlıların etkisiyle akma, ekşime ve çatlama gibi kalite sorunları yaşamıştık. Heyetimiz bu yılki çalışmalarında hastalık ve zararlıların etkisinin geçen yıla göre az olduğunu ve dolayısıyla daha kaliteli ürün elde edeceğimizi tespit etmiştik. İş malı olarak tabir ettiğimiz kaliteli incir oranının toplam rekolte içerisindeki payının daha yüksek olmasını bekliyoruz. Ancak, bazı bölgelerde meyvelerin olgunlaşma döneminde yaşanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle meyve iriliği geçen yıla göre daha düşük kalmıştır. Kasım-nisan aylarındaki yağışların az olması nedeniyle sürgün uzunluklarının kısa kalmış ve bu nedenle birçok bölgede meyve tutumunun geçen yıldan az olduğu tespit edilmiştir" dedi. Kuru incirde yaşanan ilaç sorunu hakkında vatandaşları uyaran Şen, kuru incirde kullanılan hidrojen peroksitle ilgili yetkili kurumların denetimlerin arttırmasını istedi. Şen, "Vatandaşlarımızı uyarıyorum, pazarda satılan beyaz inciri asla kabul etmesinler. Görür görmez anında gerekli yerlere bildirsinler" dedi.

İNCİR YAPRAĞINDA BOR ORANI ARTIYOR

İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ise başta Aydın olmak üzere jeotermalin incire etkisiyle ilgili incelemenin detaylı olarak sürdürüldüğünü, kısa sürenin ardından jeotermalin incir için tehdit olup olmadığının kesinleşeceğini ifade etti. Arpacı, "Aydın'da fiziki olarak görünen kuyu sayısında artışı var. Kuyulardan gelen borular inciri o alandan kovuyor. Bölgede çıkan gazlarla ilgili araştırmalar yapılıyor. Cihazlarla ölçüm yapıyoruz. Bununla ilgili çalışmaların sonunda jeotermalin etkisi araştırılacak net konuşabileceğiz. Jeotermal alanlardaki ağaçlarda incir yaprağında bor yükselmesi olduğu ortay açıktı. Normal alanda 300 ppm, jeotermal santrallerin olduğu alanlarda ise 400-450 ppm. Arası bor bulundu. Bunun 500 ppm sınır değerin üzeri zararlı, risklidir. Henüz zararlı değil ama normal alanlardakinden yüksek. Bu miktarın azalması için santrallerin veya kuyu açılma işlemlerinin düzenli, belli bir plan dahilinde yapılması gerekir" dedi.

İHRACAT YÜZDE 15 ARTTI

Kuru incirde yapılan ihracatın geçtiğimiz yıllara oranla artış gösterdiğini ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlik Başkanı Birol Celep, "Rekoltedeki düşünün rakamsal değerini kalite problemi ile kapatacağız. Geçen sene kalite eksikti. Ürünün kaliteli olması, işçilik anlamında da ekonomimize katkı sağlayacak. Artık hiçbir pazarlık sorunumuz olmaz. Biz inciri 12 ay tüketilebilecek duruma getirdik. Arz talep dengesini devam ettirecek bir piyasa oluşturmak lazım. Spekülatif düşüncelere yer vermemek gerekiyor. Geçen seneye oranla ihracatımızda yüzde 15 oranında bir artış var. Bu sene kalitenin yüksek olması ihracat için son derece önemli. Bu seneki ürün son yılların en iyi ürünü diyebiliriz. 2013 yılında çok kaliteli bir ürün vardı" diye konuştu.