Aydın'ın Germencik İlçesinde faaliyet gösteren Germencik Tariş Zeytin Zeytinyağı Kooperatif Başkanı İsmail Avcı, zeytin üreticilerine yönelik çeşitli açıklamalar yaptı. Bu yıl üreticilerin yüzünün güleceğini söyleyen Avcı, "Aydın Bölgesi'nde geçen yıla oranla bu yıl yüzde 20'lik artışla, zeytin üreticisinin yüzü güldü. Adeta zeytin altın yılını yaşadı. Geçen yıl zeytinyağı fiyatları bu yıla oranla çok düşük seviyedeydi. Bu yılki fiyat artışı İspanya ve İtalya'da zeytinin az olmasından kaynaklanıyor. Geçen yıl 3 dizemlik zeytinyağının toptan en yüksek kilosu 7 lira 30 kuruştan satılırken, bu yıl ise aynı dizemlik zeytinyağının kilosu 9 lira 40 kuruştan satılıyor. En düşük zeytinyağının toptan kilosu ise geçen yıl 2 lira 60 kuruş iken bu yıl ise 3 lira 11 kuruştan piyasada alıcı buluyor" dedi.

"ÜRETİCİ MALINA SAHİP ÇIKSIN"

Bölgede üretilen zeytinden altı çeşit ürün elde edildiğini vurgulayan Avcı, "Zeytin üreticisi öncelikle ürettiği zeytine sahip çıkmalıdır. Çünkü zeytinin her şeyi para ediyor ve gelecek günlerde ise çok yükselmesi bekleniyor. Ürün başta zeytin, zeytinyağı, sabun, çekirdeği, prina ve posası olmak üzere altı çeşit üründe ayrı ayrı para eden mamuldür. Kooperatifimizin 800 ortağı bulunuyor. Bu ortaklarımızın zeytinlerini işleyerek zeytinyağı haline dönüştürüp Tariş olarak satıyoruz. Sattığımız zeytinyağlarından elde edilen gelirin ise yüzde 20'sini ortaklarımıza veriyoruz. Yine ortaklarımız isterse işlenen zeytinyağlarını alarak kendileri istediği yerlere satabiliyorlar. Zeytinleri burada işlenmesi için kooperatifimize ortak olması şarttır. 2014 yılında 4 bin ile 4 bin 500 ton zeytin işlemeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Avcı, devletin verdiği rakamlara göre 4 veya 5 kilo zeytinden bir kilo zeytinyağı çıkması gerekirken, randıman düşüklüğü nedeni ile yedi kilodan ancak bir kilo zeytinyağı çıktığını da sözlerine ekledi.

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Aydın İl Müdür Vekili Mustafa Bircan, "Aydın'da 17 milyon 887 bin 75 zeytin veren ağaç bulunuyor. Bu zeytin ağaçlarından bu yıl 340 bin 685 ton zeytin elde edilmesi bekleniyor. Üründen 68 bin 137 ton zeytinyağı elde edilmesi bekleniyor. Bu yıl zeytin anlamında zeytincinin yüzünün güleceğini ümit ediyoruz" dedi.