Ali Budak- Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Girişimcilik Komisyonu ve TÜGİAD Dijitalleşme ve Sanayi 4.0 Komisyonu katkılarıyla düzenlenen, Alibaba.com/E-Glober Türkiye operasyon Direktörü Emrah Cora'nın konuk konuşmacı olarak katıldığı, ‘Girişimcilikte Dijitalleşme Fırsatları’ başlıklı toplantı İzmir Ticaret Odası’nda yapıldı. Toplantıda konuşan Alibaba.com/E-Glober Türkiye Operasyon Direktörü Emrah Cora, Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşması için e-ticaretin önemli bir nokta olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerinde olan GSYH’yı 2 trilyon dolar olan hedefin ulaşılmaz olmadığını belirten Cora, ‘Hedefler için yıkıcı ve sarsıcı hareket etmemiz gerekiyor. Bunun içinde dijitalleşme şart. Elektronik ticaret bu noktada önemli. Büyüme rakamlarında son 5 yılda ortalama yüzde 5,6 büyüdük. Gelişmekte olan ülkeler arasında üçüncü sıradayız. Demografik avantajlarımız bu büyümeyi destekliyor. Çünkü şehirleşme oranımız ve nüfusumuzun artması gibi dinamikler var’  dedi.
 

Dünya farklı bir yere gidiyor


Dünyada akıllı telefon kullanımında 12’nci sırada olduğumuzu söyleyen Cora, ‘Dünya nüfusunun yarısı internet kullanıyor ve bu kullanımla dünya farklı bir yere gidiyor. Türkiye, 2023 hedeflerinde ihracatın 500 milyar dolar olarak gerçekleşmesi planlanıyor. İhracatta ileri ve yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 20’lere çıkması hedefleniyor. E-ticaretin ihracat ve büyüme rakamlarını etkileyeceğini bu noktada gözden kaçırmamak gerekiyor. 2023 ihracat hedefimiz için e-ticarete ihtiyacımız var’ diye konuştu.


Türkiye’deki e-ticaret algısı değişmeli


Türkiye’nin 2013’ten 2016 yılına kadar e- ticarette büyümeye başladığını ve giderek de büyüyeceğini belirten Cora, şöyle devam etti: Dünyada ve Türkiye’de e-ticarete bakışta farklılıklar söz konusu. Dünyada e-ticaret kolay olduğu için tercih ediliyor. Ancak Türkiye’de ucuz olmasından kaynaklı tercih ediliyor. E-ticaret noktasında bu algının değişmesi gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu sonuçlarına bakıldığında Türkiye, dünyada kabul görmüş dijital bilim ve iletişim teknolojileri endeksleri oranlarında alt sıralarda. Mobil gelişimin elektronik ticaret içindeki payı artıyor. B2B sınır ötesi ticaret imkanı sağlıyor. Değişen dünyadaki teknolojiler sınır ötesi e-ticaret hacmini artırıyor.  E-ticaret hacminin 2020’de 1 trilyon dolar sınırına yaklaşması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde e-ticaret oranı yüzde 8,8 iken gelişmekte olan ülkeler de ise yüzde 3,8’dir.
 

Devlet ciddi destek veriyor


E-ticarette mevzuat yetersizliğinden dolayı tüketicinin güvenlik sorunu yaşadığını söyleyen Cora, ‘E-ticarette yatırım ve büyüme fırsatı çok fazla. E-ticarette fırsatların önünde engeller oluşuyor. Ürün gönderim maliyeti, lojistik ve teslim alamama çekincesi e-ticaret içerisinde yaşanan sıkıntılar. Dijital teknolojiler sınır ötesi iş yapışlarını değiştirdiği ve katılımı genişletti.  Devlet B2B sitelerine yüzde 80 teşvik veriyor, yüzde 20’sini siz ödüyorsunuz. ‘E- Ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Desteği Projesi’ kapsamında Ekonomi Bakanlığı ciddi yardımlar yapıyor ve teşvik veriyor. Mart ayında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Alibaba.com olarak bir anlaşma imzaladık’ dedi.


Çin pazarı hedef alınmalı


Çin’in dünyada e-ticaret penetrasyonu en yüksek ülke olduğunu söyleyen Cora, sözlerini şöyle sürdürdü: Çin pazarını işadamları ve yatırımcılar değerlendirmeli. Çin’de nüfus artıkça ve genç nüfusa sahip bir ülke haline geldikçe talepleri artıyor. Çin pazarı büyük bir pazar ve yatırımcılar tarafından hedef alınmalı.


Alibaba, bir günde 25 milyar dolar satış yaptı


Alibaba.com’un e-ticarette global bir oyuncu olduğu söyleyen TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, ‘Çin’in en büyük online alışveriş platformu Alibaba.com, Çin’in Bekarlar Günü’nde 24 saatlik dilim içerisinde 25 milyar doları aşan bir satış gerçekleştirdi. Bu online ağ, e-ticaretin büyüklüğünü bizlere gösteriyor. Türkiye’de yıllık ihracatın 150 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 24 saatte bunun 6 katını gerçekleştiren Alibaba.com e-ticaretin bizlere önemini gösterdi’ diye konuştu.


‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’den geliyor


Alibaba.com’un 1990 yılında kurulduğunu söyleyen Cora, ‘Alibaba.com alıcıyla satıcıyı buluşturan, ham madde, yarı  mamul dahil her şeyin ticaretinin yapıldığı, yazılım danışmanlık ve hizmet sağlayıcılarla birlikte distrübütörler ve acentaları da barındıran bir platform. 260 milyon üyemiz var. B2B’de, ticaretin 1 numaralı platformuyız. Kırktan fazla sektörü barındırıyoruz. Bunun yanında Alibaba.com ismi ‘Ali Baba ve Kırk Haramiler’den geliyor. Kobilerin dış ticarete açılması için ‘Açıl susam açıl’ repliğini kullanıyor. Dünyanın her yerinde Alibaba global bir isim. A harfiyle başladığı için arama motorlarında önce çıkıyor, bu da kurgulanmış bir nokta’ dedi.