Ali Budak- Türkiye'de kruvaziyer turizmi her geçen yıl daha da kötüleşiyor. Kruvaziyer turizm sektöründe önemli olan firmaların çoğunluğu Türkiye'yi yaşadıkları siyasi sorunlardan ve yaşanan terör olaylarından dolayı rotasından çıkarmaya devam ediyor. Son olarak Amerikan merkezli Royal Caribbean firması da Türkiye'yi tamamen rotasından çıkardığını açıkladı. Özellikle turizm alanında ciddi ekonomik gelir sağlayan kruvaziyer turizmindeki bu sorunların giderilmesine yönelik siyasi iktidarın ne tür hamleler yapacağı ise sektör temsilcileri tarafından merakla takip ediliyor.


Türkiye'den çekilmeyeceğiz


Son süreçte çoğu kruvaziyer firmasının Türkiye'den çekilmesine rağmen Celestyal Cruises'in Türkiye'den çekilmeyeceğini aksine 3 gemiye çıkarmayı planladığını söyleyen Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, '2 gemimizin şu anda programları belirlendi. Gerekli bütün çalışmalarını da tamamladık. Nisan başından Ekim sonuna kadar salı-cumartesi Kuşadası'na diğer gemimiz de pazarları Kuşadası'na gelecek. 2 gemimizle çalışmayı sürdüreceğiz. Yunanistan'ın vize zorunluluğu getirmesi nedeniyle bu sene 20 bin Türk yolcu taşıdık. 5-6 bini vizesiz turlarla giderken diğerleri vizeli turlarla seyahatini gerçekleştirdi. Vizesizlik izinlerinin bu sene geç açıklanması bizleri ciddi etkiledi. Bu nedenle sadece 1 ay vizesiz operasyon yapabildik. Genel anlamda ise hedeflerimizi tutturduk' diye konuştu.


Komşuya destek


Yunanistan'ın vizesizliği kaldırdığını son dakikada açıklamasından dolayı kruvaziyer turizminin çok etkilendiğini söyleyen Alnıtemiz, şöyle devam etti: 'O süreç bir anda yaşandığı için planlamayı da istediğimiz gibi yapamadık. Bu da turizmdeki rakamlarımızı düşürdü. Ancak bu durum bile Türklerin Yunanistan'a gitmesine engel olamadı. Sene sonuna kadar Yunanistan'a giden Türk yolcu sayısı 1,5 milyon rakamına ulaşacak. Yunanistan ana karasının ve adalarının can damarı Türk turist oldu. Zaten Yunanistan'ın bu vizesizlik kararının geri çekilme nedeni de Adalar'ın isyan etmesiydi. Önümüzdeki sene de vizesiz seyahatler devam edecek.'  

Türkiye'de yaşayan vatandaşların Yunanistan'ı ve adalarını yurtdışı deneyimi olarak görülmesi nedeniyle tercih ettiğine dikkat çeken Alnıtemiz, 'Sonuçta yurtdışı deneyimi açısından bakıldığında Türk turist için en yakın gidebilecek destinasyon. Yunanistan bir gezgin ve tatilci için en önemli tercih edilme nedeni. Bunun dışında Türkiye'ye komşu olması, kültürel yakınlığı, eğlence ortamı ve gastronomisi de çok etkili. Bunların hepsi ayrı bir kriter oluyor. Antalya'da Temmuz-Ağustos ayında yapılacak tatile göre Yunanistan'da yapılacak tatil daha ekonomik olarak avantajlı görülüyor. Hem ekonomik hem de yurtdışı deneyimi sunması tercih edilme nedenini arttırıyor' ifadelerini kullandı.