Türkiye'nin en büyük deniz yolu firmalarından biri olan Turyol, Egebirlik firmasının Çeşme-Sakız hattını satın alarak Sakız ile Çeşme arasında yolcu taşımacılığına 1 Haziran Çarşamba günü başlıyor. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 sefer yapılacak. Gerçekleştirilecek turların Çeşme ve İzmir turizmine olumsuz etkileri olacağını belirten turizm temsilcileri, yerli turistin Sakız'a gidişlerini arttıracak olan bu gelişmenin Çeşme ve İzmir turizminde bir düşüşe neden olacağını belirtti. Bunun dışında yapılan yatırımla birlikte Çeşme-Sakız hattının da hızla büyüyeceği öngörülüyor.

'Yaz boyunca iki gemiyle hizmet vereceğiz'

Egebirlik firmasını gemileri, ofisleri ve bilumum altyapısıyla satın aldıklarını söyleyen TURYOL Yönetim Kurulu Üyesi Kadir İnandı, 'İZDENİZ'e bağlı olarak İzmirlilere 1999'dan itibaren hizmet veriyoruz. Çeşme-Sakız Adası hattında da kendi gemilerimizle çalışacağız. 1 Haziran Çarşamba günü başlayacağımız seferlerimize ilk etapta bir yolcu gemisiyle sonrasında ise araçlı gemi olmak üzere 2 gemiyle yaz boyunca sefer düzenleyeceğiz. Sabah ve akşam olmak üzere 2 sefer yapacağız. Türkiye'nin ilk BV (Bureau Veritas) klaslı yolcu gemisiyle hizmete başlayacağız. 2012 yapımı olan gemimizle bu hatta başlamak istedik. Gerek ekonomideki sıkıntılar gerekse turizmdeki daralma bu turlarla bir nebze de olsa çözülecek. Ekonomik gerekçelerle yurt dışına tatile gidemeyen vatandaşların bu turlarla Yunan Adaları'na gidişleri artacaktır. Kaliteli hizmetin ise ilerleyen yıllarda Yunan Adaları'na rağbeti arttıracağına inanıyorum. Diğer feribot işletmelerinin yapmış olduğu sefer programlarına ve fiyat politikasına uyacağız' dedi. 

'Kapı vizesini, vize muafiyetinin ilk adımı olarak görüyorum'

AB ile yapılan politik müzakerelerden umutlu olduğunu ve dün açılan kapı vizesini olumlu gelişmelerin başlangıcı olarak gördüğünü söyleyen İnandı, sözlerini şöyle sürdürdü: Kapı vizesinin açılmasını vize serbestliğinin başlangıcı olarak görüyorum. Bu sene vize muafiyeti olmasa da gelecek senelerde bütün pasaportlara geleceğini düşünüyorum. Artık İstanbul Boğazı'ndan adalara gider gibi gideceğiz.

'Çeşme'den daha çok Sakız Adası'na katkısı olur'

Turyol tarafından önümüzdeki hafta Çeşme-Sakız Adası arasında başlatılacak olan feribot seferlerinin Çeşme'den daha çok Sakız Adası'na katkısı olmayacağını savunan ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, 'Ulaşım turizmin ayrılmaz bir parçasıdır. Dolayısıyla bu durumun Çeşme'ye katkısından daha çok Sakız Adası'na katkısı olacaktır. Temalı kruvaziyer turları gelirse Çeşme'nin bir yere ulaşabileceğine inanıyorum. Sakız Adası seferlerinin yoğunluğu ancak vize muafiyetiyle Çeşme'ye katkı sağlar. Eğer bunlar vize muafiyetine entegre yatırımlarsa, bu yatırımlar her şekilde Çeşme'ye katkı sağlar. Bir de gemi sayısı fazlaysa ve Çeşme'ye çok sayıda gemi girecekse Çeşme turizmi için faydalı bir yatırım olur.

'Yerli turist Sakız Adası'nı tercih eder' 

Çeşme-Sakız adası turlarının avantajı olduğu gibi dezavantajının da olacağını belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, 'Yunanistan'da içkiden dolayı ÖTV'nin düşük olması, gastronominin gelişmiş ve damak tadımıza uygun olması dolayısıyla yerli turistin ilgi göstereceğini düşünüyorum. Ekonomik gerekçelerden dolayı yurtdışına gidemeyen yerli turist, Çeşme'den Sakız Adası'na gidecek. Bu durum da zaten sıkıntıda olan turizm sektörünü daha da olumsuz etkileyecek. Bunun yanında Sakız'dan dönen turistlerin ucuz içkiyi iç pazara sokması da Çeşmeli esnafın kaybına neden olacak. Ancak Çeşme'de çok yüksek olan ve yerli turistin de şikayet ettiği restoran ve yemek bedellerinin bu sayede düşebileceğine inanıyorum. Yerli turistin neden Sakız Adası'nı tercih ettiği görüldüğünde yiyecek içecek sektöründeki fiyatlar azalır. Bu da piyasaların oturmasını ve rekabetçi olmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra seferler ne kadar çok artarsa iki ülke arasındaki dostluk da o kadar gelişir' diye konuştu.

Vize muafiyeti gelmezse mülteciler AB'ye gönderilir

Vize serbestliğinin AB ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Protokolü'yle bağlantılı olduğuna dikkat çeken İşler, sözlerini şöyle tamamladı: AB vize konusunda ayak sürürse, Türkiye olarak mültecilerin AB'ye geçmesi kozunu kullanacağız. Uluslararası politika ve siyasette atılan bu adım daha sonra atılacak adımların ön habercisidir. Vize serbestliğiyle, turistlerin rahat bir şekilde ülkemize gelmesini ve bizlerin de oraya gitmesini sağlayacak. Maliyetli ve süzgeç görevi gören vizenin kalkmasıyla, turizmciler olarak istediğimiz zaman gidip Türkiye'nin tanıtımını yapabileceğiz. Turizmciler olarak vize serbestliğini destekliyoruz.