Aykut Polatlı-Trafik sigortasında yeni düzenlemeler kapıda. Emniyet Genel Müdürlüğü ile sigorta şirketleri arasında, trafik ceza puanlarının   trafik sigorta primlerine yansıtılması için çalışmalar sürüyor. Durumu değerlendiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, tepki gösterdiği düzenlemeden tek karlı çıkacak olanın sigorta şirketleri olduğunu ileri sürerek trafikte hataların azaltılması gerekçesinin de ikna edici olmadığını söyledi.
Yapılan düzenlemelerle birlikte trafik sigorta primlerinde sağlanan yüzde 10'luk indirim, sigortacıları memnun etmemişe benziyor. Bir çözüm yolu arayan sigorta sektörü, ceza puanlarının sigorta primlerine yansıması konusunda bir çalışma içerisinde.

Bu konuda yoğunlaşan sektör, Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşmelere başladı. 'Trafik kurallarına uyan ile uymayan farklı prim ödeyecek' ilkesiyle hareket eden sigorta sektörü, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ceza puanlarının sektör ile paylaşımı için görüşmelere devam ediyor.

'Sigorta şirketleri önce primleri 2 bin TL yapsın'

Sigorta şirketlerinin bu adımını eleştiren İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, sigorta primlerinin yüksekliğini vurgulayarak, 'Sigortacılar primleri istedikleri fiyata yükseltiyor ama her şeyi kısıyorlar. Sigorta fiyatlarını 2 bin TL'ye düşürsün, her şeyi koysun. Biz razıyız ona. Hem benden 5 bin lira para alacaksın hem de bunu yapma, şunu yapma diyerek sürekli problem çıkaracaksın' dedi.

'Trafikte hata, ceza ile önlenemez'

Ceza puanı ile sigorta primi arasında bir bağlantının kurulmasının yanlış olduğunu da dile getiren Anık, 'Bu uygulama sadece sigortacıları memnun eder' diye konuştu. Trafikte yapılan hataların önünün ceza ile değil eğitim ile alınabileceğini vurgulayan Anık, 'Mutlaka herkesin kurallara uyması lazım. Sigortanın ceza puanı ile ilişkilendirilmesi çare değil. İzmir'in her tarafında her sokağında trafik polisi yok. İnsanların hata yapmasının önünün eğitimle alınması gerekiyor, ceza ile bir çözüm olamaz' açıklamasını yaptı.

Vatandaş da uygulamaya karşı

Taksi şoförü olan Erkan Bural da bu yönde bir uygulamaya gidilmesine karşı olduklarını dile getirdi. Bural, 'Kaza olmuşsa hariç ama trafikte yapılan bir hata için kesilen cezanın sigorta primine yansıtılması yanlış. Böyle bir şey yapılması hata olur' dedi.
Vatandaş da böyle bir uygulamanın yürürlüğe girmesinin yanlış olacağı kanısında. Uğur Yamandağ, 'Sigorta primi ile ceza puanının ne alakası var. Bu çok yanlış' diyerek tepkisini belirtti.