Davutlar'ın en büyük mandalina ve şeftali üreticisi 'Zeynel Tarım'ın sahibi Zeynel Abidin Çengel, beldenin ünlü ürünleri başta olmak üzere tüm tarım alanlarını toz bulutlarının kapladığını söyledi. Çengel, şöyle dedi:

"Altyapı ile ilgili çalışma sonrası asfaltlanmayan yoldaki toz yüzünden Davutlar tarımı büyük darbe aldı. Yaz sezonunun gelmesi ile yazlıklarda yoğun araç trafiği başlayınca Davutlar Ovası toz bulutu altında kaldı. Şeftalide ciddi sıkıntılar yaşadık, mandalinada daha büyük sıkıntı olacak. Davutlar çiftçisinin büyük bölümü iyi tarım uygulaması yapıyor. Ancak, bu toz hastalıklara neden olacağından ilaç kullanımını artıracaktır. Böyle bir durumda ürün ucuza gider. Söke Ovası'nda pamuk üretiminin makineleşmesinden sonra işsiz kalan binlerce tarım işçisi Davutlar'da istihdam ediliyor. Çiftçiyle birlikte onlar da olumsuz etkilenecek. Tüccar gelip tozu gördüğünde 50 bin liralık ürüne 35 bin veriyor. Çiftçinin bu durumu herkesi zincirleme etkiliyor."

Zeynel Abidin Çengel, Belediye Başkanı DP'li Tuncay Uysal'ın kayınpederi ve akrabalarına ait bahçelerin olduğu bölümü parke taşıyla kaplattığını, diğer çiftçileri ise, kaderine terk ettiğini öne sürdü. Çengel, "Başkan kendi akrabalarının arazilerinin olduğu yaklaşık bir kilometrelik yolu parke taşlarıyla döşedi. Bizler ve yazlıkçılar ise tozla mücadele gediyoruz" diye konuştu.

Yakında başlayacak

Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Davutlar'da yaşanan sıkıntıya, çözüm yolu bulunması için birçok girişimde bulunduklarını söyledi. Esen, şöyle konuştu:

"Yazlıkçılar ile çiftçilerin en büyük şikayeti olan toz ile ilgili birçok girişimde bulunduk. 2011 yılında Kuşatak altyapı çalışmaları doğrultusunda yollar kazılıp, kanalizasyon boruları döşendi. Dünya Bankası fonuyla İller Bankası bu çalışmayı yaptı. Ancak, asfalt çalışmaları belediyenin görevi. Belediye Başkanı, İl Özel İdaresi'nden ücreti karşılığında yapılmasını istedi. Bir keşif yapıp bedel çıkarıldı. Belediye başkanı bu bedeli ödeyemeyeceğini belirterek, yolları kendi üretimleri parke taşlarıyla kaplayacağını söyledi. Yaklaşık bir kilometre parke taşı döşetti. Ancak diğer yerler olduğu gibi duruyor. Toz nedeniyle çiftçiler şikayetçi, mahsülde verim düşüklüğü yaşadıklarını söylüyor. Sahil bölgesinde maalesef toz var. Çiftçi de yazlıkçı da şikayetçi. Yoğun şikayetler üzerine önceki gün başkan ile bir kez daha görüştüm. Kısa süre içinde yaklaşık 2.5 kilometrelik yolu parke ile döşemeye başlayacaklarını söyledi."
Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal ise konu hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.