Aykut Polatlı-İZKA'nın büyük oranda devlet ağırlığının olduğunu ve son düzenleme ile DEİK'te de aynı uygulamanın getirilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini belirten Demirtaş, DEİK'in özerk yapısının bozulduğunu bildirdi. DEİK sisteminden memnun olmadıklarına dikkat çeken Demirtaş, kendi istekleriyle çıktıkları DEİK'ten istekleri dışında bir baskı sonucu kuruma dahil edilmelerini yorumladığı konuşmasına şöyle devam etti: 'Biz DEİK'in hizmetlerinden memnun olmadığımız için ayrılmıştık. Buraya biz yüzde 8'lik bir bütçe veriyorduk. Son Torba Yasa bize böyle bir zorunluluk getirildi. Bundan sonra ne olacak bakalım. Biz güçlü iktidar istiyoruz; Baskın devlet değil. Devlet bir kurum tayin ediyor, başına bir başkan atıyor, istediği zaman da görevden alıyor. Devlet ağırlıklı olunca ne olduğunu İZKA'da görüyoruz. Buradan çıkma şansımız da yok.'

Bütçe etkilenecek

Aylardır beklenen Torba Yasa'nın nihayet Meclis'ten geçtiğini ve torba yasa ile birlikte İTO bütçesini etkileyecek bir durumun da ortaya çıktığını belirten Başkan Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: 'Oda olarak daha önce verdiğimiz bazı izinleri bundan böyle İhracatçılar Birliği de verebilecek. Yeni Torba Yasa'yla bu yetki onlara da tanındı. Bu durum İTO'nun bütçesini de etkileyecektir. Geçtiğimiz yıl bu izinlerden 1 milyon 240 bin liralık gelirimiz vardı. Bunun ne kadarı İhracatçı Birlikleri'ne gidecek belli değil. Ama sonuçta İhracatçı Birlikleri'nin parası, bir anlamda devletin parası. O para toplandığı zaman Bakanlığa gidiyor ve Müsteşar talimatıyla harcanıyor. Bir ölçüde gelirlere devlet ortak oldu.'

İzmir homeport olmalı

Barselona Fuarı'na Deniz Ticaret Odası ile birlikte katıldıklarını da anlatan Demirtaş, 11 liman ve 7 iskeleyi tanıttıklarını ifade etti. Sektörde yeniden bir yapılanmanın söz konusu olduğunu ve yeni homeport arayışı olduğunu belirten Demirtaş, 'Önümüzde yeni fırsatlar var. Yeni dış hatlar terminalimiz ve Avrupa çıkışlı uçuşların yapılacak olması 2015 için elimizi güçlendiriyor. İzmir'in homeport olması için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. İskeledeki antrepolardan birine bankolar koyarak check-in yapılması için çalışacağız" diye konuştu.

Düşen ne?

Demirtaş, son günlerde kruvaziyer turizminin düşüşe geçtiği yönündeki açıklamaları sert dille eleştirdi. Kruvaziyerde Akdeniz'deki düşüşün tüm sektör tarafından kabul edildiğini vurgulayan Başkan Demirtaş, 'Bazı firmalardan da ek sefer müjdesi aldık. Ama İzmir'de bazı gazetelerde felaket tellallığı yapılıyor. Hiç bir şey yapmıyorsunuz sonra düştü. Düşen ne?' dedi.

İTO olarak artık ayakbastı parası ödeyemediklerini de aktaran Demirtaş, 'Bu para kaldırılsın, alınmasın veya İZKA karşılasın diye çaba mı gösterdiniz? Kurvaziyerlerden 2 römorkor için parası alınıyor. Fener parası, pilot parası alınıyor. Bunların azalması gerek. Yani ne olmuş da kuravizeyr yolcusu sayısı düşmüş, ne kadar düşmüş? Bakın, İzmir'de kruvaziyerle gelen turist sayısı 395 binden 310 bine düşmüş yani 85 bin azalmış, Bu düşüş ise İstanbul 130 bin. Bu düşüşü dile dolamak son derece yanlış. Artık turizmi yapamıyormuşuz, beceremiyormuşuz gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor ama öyle değil' ifadelerini kullandı.