Aykut Polatlı-2014'ün, 4. Odalar Yönetim Kurulları Toplantısı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı. İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıya ev sahibi olarak İTB Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ve diğer il, ilçe ticaret odaları yer aldı. İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda oda yöneticileri yaşadıkları sıkıntılar hakkında Rifa Hisarcıklıoğlu ve diğer odaları bilgilendirdiler.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli, 'Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada birçok sorunun olduğunu belirterek Türkiye'nin bu şartlar altında vasat kalma gibi bir lüksü yok' dedi.

Kestelli, Hisarcıklıoğlu'na dönüp 'İzmir potansiyeliyle, ülke büyümesine en çok katkı verebilecek illerin başında geliyor. Ancak Ankara'da tasarlanan ve özellikle İstanbul'u gözeten büyük yatırım politikaları, İzmir'in bu katkıyı vermesine engel teşkil ediyor. Sizden, bu ay başında Ankara'da TOBB merkezinde yapılan şurada dile getirdiğimiz ve kentimiz için çok hayati olduğuna inandığımız konuların için destek bekliyoruz' diye konuştu.


Teşvik OSB'lere olmalı

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar İzmir'e uygulanan teşvik sistemi yüzünden birçok firmanın çevre illeri fabrakalarını taşıdığına işaret etti. Yorgancılar, 'Merkezi İzmir'de olup da, İzmir dışını tercih eden firmaların sayısı eğer 201'i buluyorsa ve bu sayının yarısı da Manisa'yı tercih ediyorsa bu bir rastlantı mıdır? Bizim ısrarla altını çizdiğimiz, teşvik sisteminin merkez üssünün OSB'ler olmasıdır. Ne yazık ki, her platformda örnek olarak sunduğumuz Bağyurdu OSB ile Turgutlu OSB arasındaki teşvik farkından yaratılan haksız rekabeti çok nettir. 3.500 metre yarı çapındaki bir alanda 4 farklı teşvik oranı uygulanmaktadır. Biz tüm taleplerimizde buradaki tezatlığın altını çizmeye çalıştık. Çünkü İzmir bugün adeta %15,4'lük işsizlik oranı ile 6. Bölge statüsündeki illerle yarışır duruma gelmiştir' dedi.

Yorgancılar İzmir'de var olan işsizlik soruna da değinerek çözümün 'Özel istihdam desteği' olduğunu dile getirdi. Yorgancılar konuyla alakalı olarak, 'Talebimiz, işsizlik oranında ülke ortalamasının üstünde kalan illere 'Özel istihdam desteği' verilmesidir. İzmir'de sektörel çeşitlilik çok zengin olsa da, il bazında istihdamda sanayinin payı İstanbul'dan sonra gelmektedir. Bu da barındırdığı potansiyeli ve desteklendiği takdirde yaratacağı istihdamı ortaya koymaktadır' dedi.

Yorgacılar'dan yol haritası


Yorgancılar, İzmir'in kalkınması için gerekenleri sıraladı. Yorgancılar sınır iller ile yaratılan haksız rekabeti önlemek için, OSB'ler dolana kadar komşu ilin teşvik oranlarından faydalanması gerektiğini ve projelerin irdelenerek teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Fabrikaların kent merkezinden OSB'lere taşınması gerektiğini söyleyen Yorgancılar, 'TOKİ'nin müşteri portföyüne organize sanayi bölgelerini de alarak, müteşebbislere uygun şartlarla fabrika kurulum desteği verilmesi sağlanmalıdır. İzmir gıda merkezi olarak değerlendirilmeli ve ilçe bazlı sektörel teşvikler verilmelidir. İzmir Serbest Şehir statüsüne kavuşmalıdır. Öncelikli Yatırımlara yönelik teşvik alanları genişletilmeli, büyük yatırımlar için kriterler revize edilmelidir. Firma teşvik karnesi oluşturulmalıdır. Yatırım indirimi uygulaması getirilmelidir. Stratejik ürün desteği verilmelidir. Kamu İhale Kanunu'nda yerli malı için zorunluluk oranı %25 olmalı ve uygulanmalıdır' diye konuştu.


İZKA'dan memnun değiliz

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş 4.Odalar Yönetim Kurulları Toplantısı'nda yaptığı açıklamada İZKA'nın şeffaf olması ve devletçi olan yapısının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. İZKA'nın devletçi yapısının değiştirilmesi için TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan destek isteyenen Demirtaş, 'Bizim için önemli olan Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde ekonomiye yönelmesidir. Bunun için 'Kalkınma ajanslarının' yapısı mutlaka değiştirilmeli. İZKA tek şehire dayalı bir kalkınma ajansı olmasına rağmen çalışmalarından hiçbir odamız memnun değiliz. Devletçi bir yapısı var. Devletin verdiği para yine devletin kurumlarına devrediyor' dedi.

Demirtaş teşvik sistemini de eleştirerek 'Bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik sistemine geçilmeli. Kar dağıtıldığı zaman kazandığımız kazandığımız geliri cebimize koyduğumuzda yüzde 15 vergi var. Kazanmışız zaten o kazancın vergisini veriyoruz. Bir de bunun yanında uygulanan yüzde 15'lik vergi çok fazla. Bunun neresi adalet?' diye konuştu.