İZTO'dan yapılan açıklamada, Demirtaş'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak adaya giderek, adadaki sorunların nasıl aşılabileceği konusunda Dışişleri Bakanlığı'nda bir sunum yaptığı kaydedildi.

Sunumda, Kıbrıs'ta siyasi çözümün çok yakında olmadığını ifade ettiği bildirilen Demirtaş'ın, "Siyasetçiler yine siyaseti konuşsun, ama işadamları olarak bizim önceliğimiz ekonomi olsun, ekonomik ilişkileri geliştirmeye çalışalım.  Önceliğimiz ekonomi olsun. Gelişen ekonomik ilişkiler güven ortamını sağlar, güven ortamı da barışı getirir. Dünyanın son bölünmüş başkenti Lefkoşa. Berlin Duvarı bile yıkılmış iken, biz de adayı ikiye bölen paslı tel örgüleri, varilleri kaldıralım. Kıbrıs'taki tel örgüleri ve duvarları ekonomi ile yıkalım" dediği bildirildi.

Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde turizme vurgu yapılması, siyasi gerginliği azaltarak dünyaya görüşmelerin devam edeceğinin, Kıbrıs'a herkesin güven içinde gelebileceğinin, her iki bölgeye de gidilmesinde hiçbir kısıtlama olmadığının anlatılması, "Akdeniz Güzeli Kıbrıs" temasıyla uluslararası turizm ve tanıtım çalışmalarının yapılması tavsiyesinde bulunan Demirtaş, şu görüşlerini aktardı:

"Ercan Havalimanı, yönetimi BM'ye verilmesi kaydıyla uluslararası hava trafiğine açılmalı, Türk hava sahası da Rum uçaklarına açılmalı. Girne ve Magusa limanları uluslararası deniz trafiğine açılmalı ve karşılığında Türkiye'de bir liman da açılmalı. Kıbrıs'ta da limanlar açılırsa en az 3 milyon turist adaya gelebilir. Singapur ticaretin önündeki engelleri kaldırarak limanları uluslararası ticarete açarak, kargo tonajına göre dünyanın ikinci en yoğun limanı oldu. Kıbrıs da Akdeniz'in Singapur'u olmaya aday. Kıbrıs açıklarında bulunan doğalgaz ve petrol yatakları Kıbrıs sorununun çözümü için kullanılmalı."