İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, terör olayları nedeniyle İzmir iş dünyası olarak huzur, güven ve istikrar istediklerini belirterek, hızla artan toplumsal kutuplaşmanın sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Anneler, babalar bir yerde Türkçe bir yerde Kürtçe ağıt yakıyor. Ananın ismi Sivi, babanın Diyap, soyadları Mete, can oğulları Yakup'u kaybettiler. Toplumsal kutuplaşma hızla artıyor, siyasiler birbirini dinlemiyor, adeta birbirinden nefret ediyor. İlk defa bu kadar çok endişeliyiz. İsteğimiz sadece terörün bitmesi değil bu toplumsal kutuplaşmanın da sona ermesi" dedi.

Demirtaş, Türkiye'nin iki yıl içinde dördüncü kez seçime gittiğine dikkat çekerek, “Peki yeni seçimlerle ne değişecek? Yine tek parti iktidarı çıkmaz ise ne olacak? Tekrar seçim mi yapılacak? Siyasetçilerimizin uzlaşmayı öğrenmesi gerekiyor. Hep söylediğimiz gibi siyasetçilerimizden sorun yaratmalarını değil çözüm yaratmalarını istiyoruz" dedi.

“SİFTAH YAPMADAN KEPENK KAPANIYOR"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Türkiye'de kriz olmadığı, kriz çıkacağını söyleyenlerin manipülasyon yaptığı yönündeki sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Ülkemizde de ters rüzgarlar esiyor. Ekonomide sıkıntılar var. Evet kriz konuşmak istemiyoruz. Kur artışına rağmen ihracatta da artış yok. Böyle giderse ülkemiz ekonomisinin risk primi daha da artacak. Büyüme olumsuz etkilenecek. Ekonomiyi hasta edecek. Döviz açığı hala büyük. Rezervler takviye istiyor. Türkiye'nin dış finansman bağımlılığı devam ediyor. Özetle bugün Türkiye ekonomisi çok kırılgan. Ama Ekonomi Bakanı, 'karamsar tablo manipülasyondur' diyor. Umarız öyledir. Belirsizlik ve kuşatılmışlık duygusu giderek derinleşiyor. Tablo iç açıcı değil ancak karalar bağlayacak değiliz. Biz iş dünyası olarak işimize bakmaya, ayağımızı yere sağlam basmaya mecburuz. Üretmeye ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz. Bu ortamda keşke siyasi istikrarımız olsaydı. Çünkü bir seçim hükümeti de oluşturulsa siyasi bir belirsizlik olacak. Ekonomi ile ilgili önemli kararlar alınamayacak. Piyasalarda siftah yapmadan dükkan kapatan üyelerimiz var. Piyasa istikrarına ve canlılığına ihtiyacımız var. Bu süreçte, dikkatli olmalıyız. Bunun için olabildiğince ne TL, ne döviz, hiçbir şekilde borçlanmayın ve risk almayın. Öz kaynak kullanmaya çalışın. Fazla stok tutmamaya özen gösterin. Alım-satımlarda alıcıların ödeme gücünü iyi kontrol edin. Çünkü bu süreçte tahsilat sorunuyla birlikte karşılıksız çek, protestolu senet miktarı da artacaktır."