Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tianjin kentinde 18-21 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenen 1'inci Çin Uluslararası Taş Blok, Üretim & Ekipmanları Fuarı dönüşünde değerlendirmelerde bulunan EMİB Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, mermer ve doğaltaş sektöründe dünyadaki son gelişmeleri anlattı. Milli katılım organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen fuarda dünya doğaltaş sektörünün de nabzını tuttuklarını dile getiren Erdinç, "Bu fuarda yaptığımız gözlemler, bizim önümüzdeki dönemde nasıl hareket etmemiz gerektiğini de ortaya koydu" diye konuştu.

İRAN KENDİ İHRACATÇISINA FON KOYDU

Fuarda, İranlı sektör temsilcileriyle yoğun bir görüş alışverişinde bulunduğunu belirten Erdinç, "Aldığım bilgilere göre, İran devleti doğaltaş ihracatına fon koydu. Bu yüzden İranlı mermer ve doğaltaş ihracatçılarının dış satımı bir gecede bıçak gibi kesildi. Dünyanın en büyük mermer ve doğaltaş alıcısı olan Çin de bu durumda Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelere yöneldi" dedi.

'ŞU ANDA ÇİN’DE YAĞMUR YAĞIYOR'


Tonlarca talebin Türkiye’ye kaydığını, İran’ın kendi ihracatçısına yönelik koyduğu kesinti fonunun, en büyük rakibin satışlarını da kısıtladığını dile getiren Erdinç, "Yağmur yağarken kovayı doldurmak lazım. Şu anda İran’ın koyduğu fondan kaynaklı Çin’de yağmur yağıyor ve bizim Türkiye’deki madenciler olarak bunu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Neredeyse yüzde 100’ü yerli kaynaklara dayanan, katma değer ve istihdam sağlayan bir ihracata imza atan sektörümüz bol bol üretip, ihraç etmeli" diye konuştu.