Erken saatlerde 2.35 lira dolayında hareket eden dolar kısa sürede 2.36 liranın üzerine çıkarak 2.3630 liraya kadar yükseldikten sonra 2.3560-2.3580 lira bandında hareket etmeye başladı.

Doların hızlı çıkışına paralel olarak, parite etkisiyle dün 2.9835 liraya kadar çıkarak 3.0 liraya dayanan euro da, 2.9450 liraya kadar yükseldikten sonra, 2.9350 liraya çekildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün İzmit'te yaptığı konuşmada, 14 Aralık operasyonlarına ilişkin olarak Avrupa Birliği'nden yükselen tepkiler için, "Böyle bir adımı atarken de 'Acaba AB ne der, acaba bizi alır mı almaz mı?' Bizim böyle bir derdimiz yok" sözleri, piyasalarda endişe yarattı.

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırabileceği yolundaki endişelere dikkat çeken piyasa analistleri, liranın hızlı zayıflamasında,  AB'ye üyelik yolunda atılacak adımların zayıflayabileceği endişesi ve önümüzdeki dönemde de benzer adımların devam edebileceğine yönelik mesajların etkili olduğunu belirttiler.

Dolar, bu yılın Ocak ayında 2.39 lira ile tarihi zirveye tırmanmış, Merkez Bankası'nın 5.0 puana karşılık gelen yüzde 110'luk tarihi rekor faiz artırımıyla durdurulabilmişti.

MERKEZ'İN HAMLESİ ETKİSİZ KALDI

Erdoğan'ın İzmit'teki törende konuşmaya başlamasından önce 2.3260 lira düzeylerinde olan dolar, konuşmanın etkisiyle hızla yükseldi. Merkez Bankası da, dolardaki hızlı tırmanış üzerine, minimum 40 milyon dolar olacağını ilan ettiği döviz satım ihalesini 60 milyon dolar olarak açtı.

Bu hamle üzerine bir miktar gerileyerek 2.34 liranın hemen altına çekilen dolar, daha sonra gelen alımlarla yeniden tırmanışa geçti ve aralıksız tırmanış ile önce, Ocak ayındaki 2.3905 liralık zirveyi gördü. Zirvenin ardından dolardaki tırmanış durmadı ve 2.3941 lira ile yeni zirveye çıktı.

RUSYA

Türkiye'deki siyasi gerginlik lirayı diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrıştırırken, Rusya'da da düşen petrol fiyatları rublenin sert düşmesine neden oldu.

Gelişmeler üzerine, Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Karar rubledeki yüksek değer kaybı ve enflasyona ilişkin artan risklerin sınırlanması amacını taşımaktadır" denildi.