Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişiklik yapmaması, Fitch Ratings'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) karar metninden "sabırlı" ifadesini çıkarmasına karşın üyelerin yıl sonu faiz tahminlerindeki düşüş ve enflasyon tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonların etkisiyle dolar/TL düşüşe geçti.

Dolar/TL geçen hafta en düşük 2,5694 ve en yüksek 2,6432'yi görürken, haftayı 2,5741'den tamamlamıştı.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,5760'dan başlayan ve gün içinde en yüksek 2,5902'yi gören dolar/TL, geçen hafta etkili olan pozitif havanın bu haftaya taşınmasıyla 4 Mart'tan bu yana en düşük seviyesi olan 2,5585'e geriledi. Dolar küresel piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, dolar endeksi de buna bağlı olarak 98,2'den 97,4'e kadar geriledi.

Dolar/TL şu dakikalarda 2,56 seviyelerinden işlem görürken, avro/TL ise geçen haftaya göre yüzde 0,2 yükselişle  2,7875'ten alıcı buluyor.

Fed kararı ile ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin gerilediğini, bunun da doların para birimlerine karşı değer kaybetmesine neden olduğunu belirten analistler, yurt içinde ise hem Fitch'in Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamaları hem de para politikasına ilişkin belirsizliğin ortadan kalmasıyla dolar/TL'nin düşüşünün hızlandığını ifade ediyor.

Hafta boyunca özellikle ABD enflasyon ve büyüme verilerinin doların yönü üzerinde etkili olacağını öngören analistler, dolar/TL'de 2,55 ve 2,5320 seviyelerinin destek, 2,60 seviyesinin direnç konumunda olduğunu tahmin ediyor.