Aykut Polatlı-Çin'deki devalüasyonun ana sebep olduğu artışta, siyasi belirsizlik de piyasaları vurdu. Altın fiyatları ise son 4 yılın zirvesinde; altının rekor fiyata yaklaştı, gram altın 109 lirayı aşarak 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Bu kötü gidişatı durduracak bir umudun olmaması piyasaları tedirgin ediyor. Dolar kurunun 3 TL'yi geçip, daha da yukarı çıkabileceğine ilişkin tahminler çok sık konuşulur oldu.

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel hem döviz hem de altın fiyatlarının artmasının ana sebebinin Çin'deki yaşanan devülasyon olduğunu belirterek, 'Doların artması altının da fiyatının da artmasına neden oldu. Bu nedenle altın son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaştı' dedi. Türkiye'deki siyasi belirsizliğinde bu etkiyi arttırdığını belirten Baransel, 'Ülkedeki belirsizlik bu fiyat artışının tuzu biberi oluyor' diye konuştu.

En güvenilir liman altın

Altındaki fiyat artışının artık sınıa ulaştığını belirten Baransel, altının fiyatının düşmeye başlayacağını iddia etti. Bu durumun kuyumcularda altın satışlarını durdurduğunu belirten Baransel, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Şu an da satışlar durdu. Vatandaşlarımız çeyrek altından vazgeçmiş durumdalar. Gram altına yöneldiler. Bu zamlar tam düğün mevsiminin olduğu zamana gelmesi kötü oldu. Vatandaşlarımızın alım gücü olmadığından altın satın alan da yok. Bu ortamda yine de en güvenilir liman altın.'

Herkes bekliyor

Sedat Yeşilağaç (Döviz Bürosu): Halkın şu an da dövize bir ilgisi yok. Döviz alımı da satımı da yavaşlamış durumda. Alan da satan da bekliyor. Satmak isteyen daha da yükselir diye almak isteyen düşer diye bekliyor. Dünyada dolar yükseliyor. Aynı zamanda siyasiz belirsizlik de dövizin yükselmesini tetikliyor. Koalisyonun kurulmamış olması doların yükselmesine, TL'nin değer kaybetmesine sebep oldu. Aynı zamanda ülkede ekonomik bir istikrar olmaması işleri bir hayli zayıflattı. Yakın dönemde Merkez Bankası'ndan bir hamle gelir mi bilmiyorum.

Fiyat sabitlenmeli

Süleyman Efe Soysal (Kuyumcu):Esnaftaki durum belli; son gelişmeler, küçük esnafı derinden etkiledi. Hükümetin kurulamamasının getirdiği belirsizlik, dövize ve dolayısıyla da altına yansıdı. Bizim işimiz de lüks tüketim olduğu için, halkın alım gücünün düşmesi özellikle altın satışını bir hayli azalttı. Esnaf şu anda şaşkın vaziyette. Bu sene için esnafın yaptığı tüm yatırımlar boşa gitti. Esnaf arkadaşlarımdan aldığım duyumlar, bu seneyi kapattıkları yönünde. Esnaf altının ve doların tekrar stabil bir noktaya gelmesini bekliyor.

Yumurtaları ayırın

Onur Dinçkan – Selim Süreç (Kuyumcu): Döviz kurlarının artması, altın fiyatlarını yükseltti ve işleri anında durdurdu. Dövizin yükselmesi bizi çok etkiledi, çünkü altın değerlendi ve hediye edilebilir bir materyal olmaktan çıktı. Altının yükselmesi de kuyumcuları olumsuz etkiliyor. Bizim için önemli olan elimizdeki materyalin satılabilir olması. Bu durum karşısında alabileceğimiz tek önlem altını altın, doları dolar, TL'yi TL şeklinde tutmaktır. Yani bütün yumurtaları aynı sepete koymamalı. Yapabileceğimiz tek şey bu.