İzmir’den dünyaya açılan ve alanında bir dünya markası olan MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda geri sayım başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 28 - 31 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek 24. MARBLE – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 4 gün boyunca doğal taş sektörünün kalbinin attığı bir platforma dönüşecek. Yeni doğal taş örneklerinin tanıtımının yapılacağı, en son teknoloji iş ile mermer makineleri ve makine sarf malzemelerinin sektör temsilcileriyle buluşacağı MARBLE Fuarı, sadece profesyonel ziyaretçilere açık olacak.

Bu yıl da büyüdü

Her yıl büyüyen MARBLE, bu yıl da her alanda gelişme gösterdi. 2017 yılında 139 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuar, bu yıl 150 bin metrekare alanda gerçekleşecek. Toplam stant alanı 54 bin metrekareden 57 bin 51 metrekareye yükseldi. Geçen yıla oranla yabancı firma sayısı 213’den 220’ye, yerli firma sayısı 896’dan 923’e çıktı. 23. MARBLE’da bin 109 olan katılımcı sayısı toplamda bin 143 oldu. A, B ve C Holü’nde firmalar doğal taş çeşitleri sergileyecek, yine C Holü’nün arka bölümü ise Uluslararası Katılım Alanı olacak. Afganistan, Çin, Hindistan, İran ve Brezilya, bu özel alanda milli katılımla yer alacak. D Holü’nde makine sarf malzemeleri, açık alanlarda ise makineler sergilenecek.

33 ülkeden 220 yabancı katılımcı

Fuarda Afganistan, Arnavutluk, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Büyük Britanya, Çin, Danimarka, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hong Kong, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İtalya, Japonya, Katar, Mısır, Moritus, Polonya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Ukrayna, Vietnam ile Yunanistan’la birlikte 33 ülkeden 220 yabancı katılımcı yer alacak. Geçtiğimiz yıl bu sayı 31’di.  

Türkiye çapında 923 üretici

Ayrıca Aydın, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Uşak ve Yalova’dan 923 katılımcı fuarda yerini alacak.

Bin 500 blok ve binlerce doğal taş

Fuarizmir’de sergilenen blok mermer sayısı geçen yıla göre büyük bir artış gösterdi. Ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen bin 500 blok, fuarizmir’de sergilenecek. Geçen yıl bu sayı 986’da kalmıştı. Yaklaşık 30 bin ton ağırlığında blok mermer ve stantlarda yer alacak doğal taşlar, iş makinaları fuarizmir’e iki bin 500 tır ve kamyonla taşındı. Blokların sergileme alanı 5 bin 169 metrekareden 7 bin metrekareye çıktı. C Holü’nün dış kısmından başlayarak D Holü’nün açık otoparkının bir bölümüne kadar blokla yerleştirildi. Hollerde de bulunacak işlenmiş ve yarı işlenmiş birçok doğal taşı sektör profesyonelleri incelecek. Ticari anlaşmalar yapma olanağına sahip olacak.

Renk renk doğal taşlar bu fuarda

Türkiye’de tespit edilen 650 farklı renk ve dokudaki doğal taşların en güzel örnekleri MARBLE’da yer alacak. Uluslararası piyasada en tanınmış mermer çeşitlerinden olan Süpren, Elazığ Vişne, Akşehir Siyah, Manyas Beyaz, Bilecik Bej, Kaplan Postu, Denizli Traverten, Ege Bordo, Milas Leylak, Gemlik Diyabaz ve Afyon Şekeri gibi çeşitler MARBLE’da sergilenecek. Ayrıca yeşil, beyaz, turuncu başta olmak üzere pek çok değişik renk ve desende oniks tarzı mermer de fuarda yer alacak.

Sektörü hareketlendirecek görüşmeler

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve İZFAŞ işbirliği ile fuar süresince organize edilecek “Alım Heyeti” programına Çin, Hindistan, İngiltere, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan ülkelerinden katılım olacak. Geçtiğimiz yıl iki gün içinde 9 bin 265 ticari görüşmenin kaydedildiği program kapsamında bir araya gelen satın almacılar, Türkiye doğal taş ihracatını doğrudan etkileyecek ticari anlaşmalara imza atacak.

22 tasarım görücüye çıkıyor

Fuar etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Genç Yaratıcı Fikirler Platformu’nda da final heyecanı yaşanacak. Genç tasarımcılar ile sektörün yenilikçi firmalarını bir araya getiren platformda, destek veren 11 firmanın ürettiği 22 tasarım görücüye çıkacak. B Holü’nün girişinde bulunan fuaye alanında sergilenecek olan birbirinden özel tasarımlardan en iyi üçü ödüllendirilecek.

Sektör Fuarİzmir’de konuşacak

İki yılda bir düzenlenen, son olarak geçtiğimiz yıl düzenlenen Taş Kongresi bu yıl gerçekleşmeyecek. 24. MARBLE’da çeşitli sempozyumlar ve buluşmalar gerçekleşecek. Sektör Buluşmaları adı altında Hindistan, Amerika, Rusya ve İran’ın doğal taş birliklerinden önemli isimler sektör konusunda deneyimlerini paylaşarak dinleyicileri bilgilendirecek. Dünya Taş Forumu da MARBLE’da gerçekleşecek. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’nun yapacağı forumda Dünya Doğaltaş Derneği, Ege İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği, Amerika Doğaltaş Enstitüsü, Çin Shuitou Uluslararası Doğaltaş Fuarı, Hindistan Ticaret ve Endüstri Odası Federasyonu, Rusya Doğaltaş Enstitüsü Derneği ve İran Doğaltaş Fuarı temsilcileri yer alacak. Sektörel Deneyimler etkinliğinde ise tasarımcı, küratör, tarihçi, mimarlık eleştirmeni Gökhan Karakuş “21. Yüzyılda Mermer Tasarımı” konuşma yapacak.

Tümertekin de MARBLE’da

Önemli isimlerin sektörel deneyimlerini paylaşacağı etkinliklerde ayrıca tasarımcılar dünyaca ünlü Han Tümertekin ile bir araya gelme fırsatı da bulacak. MARBLE’ın üçüncü günü olan 30 Mart Cuma günü, C Holü’nün hemen girişinde bulunan fuaye alanında kendisini dinlemeye gelenlerle ‘Mimarlar Buluşması’ etkinliğinde bir araya gelecek. Tümertekin, 2Taş yerinde ağırdır’ konu başlıklı söyleşisinde doğal taş-mimari ilişkisi başta olmak üzere sektörde edindiği tecrübeleri, mimarlık serüvenini anlatacak.
Profesyonel ziyaretçilerin gezebileceği fuar saat 10:00 ile 18:00 arasında açık olacak.