Kordon Rotary Kulübü tarafından düzenlenen toplantıya katılarak bir konuşma yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2023 hedeflerine ulaşmak isteyen Türkiye’nin büyüme politikalarına odaklanması gerektiğini söyledi. 

Büyüme olmadan işsizliğin çözülemeyeceğini ifade eden Yorgancılar, "İtalya ile Çin arasında en büyük üretim üssü olan Türkiye, bu avantajı değerlendiremiyor. Dünya Bankası, 2014 büyüme rakamımızı yüzde 2.4 olarak açıkladı. Bu büyüme oranı bizim için bitmek demektir. Zira, 700 bin öğrenci her yıl üniversitelerden mezun oluyor. Bu gençlere iş sağlayacak tek yer üretim merkezleri, fabrikalardır. Yüzde 2.4 büyüme ile bunu sağlamamız, hatta 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil" dedi.

Büyüme rakamlarının AB ülkeleri ile kıyaslanmasının yanılgıya neden olduğunu Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerle kıyaslandığını durumun iç açıcı gözükmediğini savunan Yorgancılar, büyümenin artırılması için enerji yatırımlarının önemine dikkat çekti.

Yorgancılar, 2023 hedeflerine ulaşmak için 160- 162 milyar dolarlık enerji yatırımının şart olduğunu belirterek, “Nükleer santral dahil yeni enerji yatırımlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Enerji ithalatımız 50 milyar dolar civarında. Bunun büyük bir kısmı doğalgaza bağlı. Hidroelektrik santral kapasitemiz belli, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilebilir enerji kaynakları dahil tüm enerji yatırımları için, bu yatırımlarda kullanılacak makine ve ekipmanı da içine alacak bir teşvik mekanizması gerekiyor” diye konuştu.

Teşvik mekanizmasında bölgeler arasındaki adaletsizliğin de uzun süredir dile getirildiğini, bu başlıkları ele alan yeni bir teşvik sistemi oluşturulması yönünde bir rapor hazırladıklarını anlatan Yorgancılar, "24 Temmuz’da Odamızın davetiyle İzmir’e gelecek olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye yeni teşvik mekanizması ile ilgili kapsamlı bir rapor sunacağız" dedi.