EBSO Enerji ve Elektrik Tesisatı Sanayi Meslek Komitesi’nin girişimleriyle Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Gündüz ile Hüseyin Vatansever’in başkanlığında Almanya’ya giden 13 kişilik heyet hem fuarı, hem güneş enerjisi sektöründe söz sahibi firmaları ve bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan ekolojik köyü gezdi hem de Alman sanayicileri İzmir’de yenilenebilir enerji yatırımına çağırdı.

Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirilen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’na (Intersolar Europe) EBSO’nun ziyareti damga vurdu. Toplam 42 ülkeden bin katılımcının yer aldığı fuarda EBSO heyeti başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjideki son teknolojileri görme, kendi projelerini tanıtma, katılımcılarla görüşme, işbirliği ve yatırım imkanlarını tartışma imkanı buldu. Heyette yer alan sanayicileri mutlu eden bir başka gelişme de, ürünlerinin ihracat yaptıkları ülkelerin firmaları aracılığıyla fuarda sergilendiğini görmek oldu. EBSO heyeti ayrıca, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü’nün (GÜNDER) Intersolar Europe’daki standını ziyaret etti, düzenlediği konferansa katıldı.

İZMİR OSB’LERİNİN TANITIMI YAPILDI

EBSO Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Gündüz ile Hüseyin Vatansever, Intersolar Europe Fuarı’ndaki etkinlikler kapsamında Münih Konsolosu Selçuk Eke ve Ticaret Ataşesi İsmet Salihoğlu ile biraraya geldi. Aynı zamanda Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) Müteşebbis Heyet Başkanı da olan Deniz Gündüz, Türkiye’de yatırım yapmayı planlayan Alman firmalarının gerek ALOSBİ gerekse İzmir’deki diğer organize sanayi bölgelerinde yer göstermeye hazır olduklarını söyledi. Gündüz, “Yenilenebilir enerjinin yanısıra otomotiv ve yan sanayi ile makine sektörlerinde firmaları bir araya getiren ikili görüşme etkinliği de çok verimli olacaktır.” dedi. Kimya ve temizlik ürünleri alanında faaliyet gösteren bir Alman şirketinin Türkiye’de üretim tesisi kurmayı planladığını haber veren İsmet Salihoğlu ise, İzmir’deki OSB’lerin tanıtımını yaparak kenti adres göstereceğini söyledi.

‘TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE ZENGİN KAYNAKLARA SAHİP’

EBSO heyeti Türkiye’nin Münih Başkonsolosluğu’nu da ziyaret ederek Konsolos Selçuk Eke ile görüştü. Eke, EBSO’nun Intersolar fuarına yönelik organizasyonunun isabetli bir karar olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yıllık ortalama güneşlenme süresinin 2 bin 640 saat olduğunu, bunun da günde 7,2 saatlik güneşten faydalanma süresi anlamına geldiğini vurgulayan Eke, “Bavyera'da yapılan G7 liderler zirvesinde de yenilenebilir enerji konusu üzerinde önemle durulmuş ve geleceğe yönelik kararlar alınmıştır. 2035 yılına kadar OECD üyesi olmayan devletlerin enerji ihtiyacının yüzde 93 oranında artacağı bilinmektedir. Ülkemiz su, rüzgar, güneş konularında zengin enerji kaynaklarına sahiptir. Ülkemiz, Norveç'ten sonra Avrupa'da ikinci büyük su gücüne sahip ülkesidir" dedi.

‘ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALAN KÖY’

EBSO heyeti, Almanya’nın Niestetal kentinde güneş enerjisi ekipmanları üreten SMA firmasına inceleme gezisi gerçekleştirdi. EBSO heyetinin Almanya’da yenilenebilir enerji konusundaki iş ve inceleme gezisinin en önemli duraklarından birini, ihtiyacı olan enerjinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde eden örnek ekolojik köy Wildpoldsried ziyareti oluşturdu. Münih Belediyesi Sağlık ve Çevre Dairesi Enerji Danışmanı Çiğdem Sanalmış rehberliğinde gerçekleştirilen teknik inceleme gezisinde, 650 konutluk köyde son 17 yılda 4 bin 750 kWp fotovoltaik, 5 biyogaz tesisi, şu an yenileri eklenmekte olan 7 rüzgar türbini ve bir hidroelektrik santrali olmak üzere yenilenebilir enerji projelerinin tümüne yatırım yapıldığı dikkati çekti. Wildpoldsried Belediye Başkanı Arno Zengerle, 1999 yılından beri ‘ekolojik 3 sütun’ planını uyguladıklarını belirtirken, enerjide yenilenebilir kaynakları değerlendirme kadar tasarrufa da önem verdiklerini belirtti. Zengerle, “Hedefimiz her binanın 2020 yılına kadar enerji santralı olması.” dedi.