Bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapabilmenin mümkün olmasından dolayı, birçok kişi bankaya gidip saatlerce beklemeden her an Eft ya da havale gibi işlemleri saniyeler içinde yapabilmektedir.

            Bu işlemlerin bu kadar olmasının en büyük avantajı, isterseniz tatilde, isterseniz otobüs beklerken aklınıza gelen her anda kredi kartı borcunuzu ödeyebilir, bankacılık işlemlerinizi yapabilir ve havale, eft gibi işlemleri 24 saat boyunca yapabilirsiniz. Her bankanın internet şubesi vardır ve birçok müşteri bu sayede her türlü işlemi kendisi gerçekleştirir. Hatta birçok bankada, müşterilerin internet üzerinden kredi kullanmaları bile mümkün olmaktadır. Bu imkânlar sayesinde bankada geçirilen vakitler farklı amaçlarla değerlendirilmeye başlamıştır. İnsanların kendilerine daha fazla vakit ayırabilmelerini sağlayan bu kolaylıktan bireysel ya da kurumsal müşteriler yararlanabilmektedir. Bankacılık işlemleri gerçekleştirmek için bankanızdan alacağınız internet bankacılığı şifresi ve kullanıcı adı ile her türlü işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır.

            Bunun için bazı bankalar direk internet şifresi ve kullanıcı adı belirlemenize izin verirken, bazı bankalar ise havale ya da eft gibi işlemleri yapabilmeniz için elektronik bankacılık işlemleri sözleşmesi imzalamanızı isteyebilir. Bu yüzden havale ya da eft işlemi yapamıyorsanız bu sözleşmeyi en yakın şubeye giderek imzalamanız gerekebilir.

            Bu kısa işlemin ardından bireysel ya da kurumsal tercihinize göre, bankanızın internet şubesinden her türlü işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Faturalarınızı ödemek, yatırımlarını yönetmek ve diğer tüm işlemlerinizi akıllı telefonunuzdan ya da bilgisayarınızda yapabilirsiniz.

            Eft Saatleri Her Bankada Aynı Mı?

            Elektronik fon transferinin kısaltması olan Eft, başka bir bankaya para transfer etmek anlamına gelir. Aynı bankadaki başka bir hesaba gönderilen para havale olarak geçerken, farklı bankaya gönderilen para eft olarak adlandırılır.

            Eft ve havalenin gönderimleri farklıdır. Çünkü havale işlemlerini 24 saat boyunca yapmak mümkünken, eft için banka açılış kapanış saatleri dikkate alınır. Yani normal mesai saatleri içinde eft işlemlerinizi yapabilirsiniz. Hafta içi mesai saatleri dahilinde herhangi bir eft işlemi yaptığınızda, en fazla 5 dakika içinde, gönderdiğiniz tutar karşı tarafın hesabına düşer.

            Bazı bankalarda bu işlemin süresi 3 - 4 saate çıkabilmektedir. Bu yüzden eft işleminin geç olarak uygulandığı bankalarla çalışmayı hiç bir insan tercih etmez. Havale için herhangi bir saat sınırlaması yokken eft saatleri 09.00 - 16.30 saatleri arasındadır. Bazı bankalar 17.30’a kadar eft işlemi gerçekleştirmektedir ama bu istisnai bir durumdur. Her banka süreyi uzatmaz.

            Eğer ileri tarihli bir eft talimatı vermek isterseniz, bu da mümkündür. Mesela akşam 18.00 sularında ertesi güne düşülmek kaydıyla eft yaparsanız, işleminiz ertesi gün eft gönderdiğiniz kişinin hesabına düşecektir. Yani yine mesai saatleri dahilinde bu işlemi gerçekleştirmiş olacaksınız demektir. Eft saati ile ilgili detayları bankanızdan öğrenebilirsiniz. Ancak mesai saatleri dahilinde yapılan eft için uygulanan işlemler her bankada aynıdır.