Artık para transferleri ya da bir başka deyişle ödemeler internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Para transferi yapmanın pek çok farklı yolu var. Bunlardan biri de, açılımı “elektronik fon transferi” olan eft işlemidir. İki farklı banka arasında para transferi yapmak istediğinizde bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. EFT işleminde para transferi A bankasının hesabından, B bankasının hesabına yapılır.

Söz konusu transfer işleminde önce Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası onayı gerekir. Bu onay, kısa da olsa bir süre beklendikten sonra para transferinin gerçekleşmesi anlamına gelir. EFT işleminde para transferinde, paranın karşı tarafın hesabına hemen ulaşmamasının nedeni budur. EFT işlemi sadece 08:00 ila 17:30 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. Saat 17:30’dan sonra bankaya EFT talimatı verilebilir. Fakat para transferi işlem sürecinin bir sonraki gün, saat 08:00’de başlayacağını bilmenizde fayda var.

EFT Yapmak İçin Hangi Bilgiler Gerekir?

İşlemin yapılabilmesi için bankaya bazı bilgilerin iletilmesi gerekir. Bu bilgiler, alıcı bankanın hangisi olduğu, alıcı kişinin adı ve soyadı, alıcı kişinin hesap numarası ya da IBAN numarası, para birimi, transfer edilecek meblağ ve açıklamadır. Son yıllarda EFT işleminde paranın karşı hesaba geçmesi için gereken sürenin bir hayli kısalması, bu işlemin daha fazla yapılmaya başlanmasını da beraberinde getirdi. Hazine bonosu işlemlerinden borsa işlemlerine kadar pek çok işlemde fon transferleri EFT ile yapılabiliyor.

Havale ile EFT Arasındaki Fark Ne?

Havale işlemi aynı bankanın bir şubesinden diğer şubesine para transferi yapılmasıdır. Bu transferde meblağ, bankanın hesabından çıkmıyor. Sadece aynı bankada açılmış olan bir hesaptan diğer bir hesaba geçiyor. Transfer işlemi çok daha hızlı gerçekleşiyor. EFT’ye nazaran daha hızlı bir şekilde paranın hesaba ulaşmasının nedeni budur. EFT işlemi herhangi bir banka şubesinden yapılabildiği gibi internet üzerinden de kolaylıkla yapılabiliyor.

Kuveyttürk Bankası web sitesi, EFT işleminin en kolay ve en hızlı şekilde yapılabildiği adresler arasında yer alıyor. Hazır bir şablon üzerine yukarıda bahsettiğimiz bilgileri yazarak işlemi sadece saniyeler içerisinde yapmak mümkün oluyor. Bankanın oldukça aktif bir hizmet veriyor olması, işlemde meblağın karşı tarafa olası en hızlı şekilde ulaşmasını da beraberinde getiriyor.