Ali Budak- Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (EMİB) Mevlüt Kaya, Ege İhracatçı Birlikleri Mete Uğuz Toplantı Salonu’nda, Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirdikleri, 6-9 Mart 2018 tarihleri arasında Çin’in Xiamen şehrinde düzenlenecek olan, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile 28-31 Mart 2018 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı hakkında açıklamalarda bulundu.

KGF ve Eximbank etkisi önemli

Sektörel ve güncel gelişmelerle ile ilgili görüşlerini paylaşan Kaya, Türkiye olarak Çin’deki fuara 7 bin 500 metrekare alanda, 140 tane stant ile katıldıklarının bilgisini vererek, ‘Dünyanın en büyük fuarının en büyük katılımcısı olacağız. 2016 yılında yaşadığımız 15 Temmuz hain darbe girişimi ve FETÖ belasından çok şükür ülkemiz çıktı. Ancak biz sektör olarak 2017’yi kayıp yıl olarak kendi içimizde ilan etmiştik. Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank kredileri ile öyle bir yerde devreye girdi ki maden sektöründe 23,4 büyüme sağlandı. Susuzluktan öleceğimiz zamanda hükümetin katkıları yadsınamaz. Sektörümüz Hindistan’a uygulanan vergilerin ve kotaların kalkması ile 7 aylık bir süreçte yüzde 50’nin üzerinde büyüdü. Büyümede 23,4’in üstüne çıkacağımızı Xiamen ve MARBLE’dan sonra daha net hesaplayacağız’ diye konuştu.

‘2023’te 15 milyar doların üzerine çıkacağız’

2018 yılında maden sektörü olarak 23,4’ün üstüne büyüme gerçekleştireceklerini belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti: Bu rakamların üzerine de çıkıp bir rekora ihtiyacımız var. Verileri ciddi anlamda araştırmadan hiç konuşmadım. 2017’nin üstüne çıkacağımızın ciddi anlamda ön kabulü var. Sektör olarak eğer bu büyümeleri sürekli hale getirirsek hükümetin çıkardığı çıtayı yakalayacak tek sektör biziz. 2023’te 15 milyar doların üzerine çıkacağız. Hedeflerimiz büyük. Hükümetin çıkardığı imalatçı ihracatçılara yönelik uguladığı pozitif ayrımcılık da çok önemli.

Firmalar artık bekletilmeyecek

Enerji Bakanlığı’nın torba yasada madencilik sektöründeki düzenlemeleri sonrasında ortaya çıkan tepkilere kulak verdiğini de söyleyen Kaya, ‘Bakanlık tepkileri dikkate aldı. Sektörün lehine düzenlemeler yapıldı. Başbakanlık genelgesi ile ihracatımız 5,5 milyar dolarlara giderken büyük düşüş yaşadı. Dünyada belli bir yere geldikten sona güven kaybettik. Geçmişte İran bunu yaşadı ve kaybetti. Hükümetin aldığı kararı öncesinde anlayamadık ancak sonradan alınan kararın FETÖ, PKK ve diğer terör örgütlerinin maden kaynaklarına yerleşmemesi adına alınan bir önlem olduğunu anladık. Neden yapıldığını görüyor ve anlıyoruz. Başbakanlık genelgesi ile giden bir firmanın ortaklık yapısı değişmemiş ise aynı taramaya tabi tutmayın diye bir öneri sunduk. Enerji Bakanımız da eğer ortaklık yapısı değişmemişse bir sonraki dönemde yeni ocak talebinde bulunan firmaları bekletmeme konusunu bakanlar kuruluna götüreceğini söyledi’ dedi.

Orman bedelleri düşecek

Sektör açısından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan da güzel bir haber olduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti: Orman bedelleri çok yüksek. Bir firmanın orman bedeli olarak 6 milyon lira ödediğini biliyorum. Çok kısa süre içinde bu sorun çözülecek ve ormana ödeyeceğimiz paralar ihracata ve üretime yönelecek. Bu sektör için büyük müjdedir.

Sektörün lobisi yok

Sektör olarak lobilerinin olmamasına da değinen Kaya, ‘Sektörümüz ile ilgili oluşmuş olumsuz bir algı var. Doğaltaş sektörü; doğayı mahveder, ormanları yok eder algısı. Dünyanın ikinci fuarını yapan Türkiye’de ülke kamuoyu algısını lehimize çevirirsek 20 milyar dolar kayıtlı doğaltaş rakamından en az 8 milyar doları biz alırız. Türkiye’nin yüzde 38-40 doğaltaş rezervi var. Yüzde 40 rezervle kabaca hesapla 8 milyar doları bizim almamız gerekir. Kendi ülkemizde kendi taşımızı kullanmamız gerekiyor. İspanya’ya indiğinizde o yörenin taşına basıyorsunuz. Orada yüzde 25 yerli ürün kullanma zorunluluğu var. Türkiye’de devletin kendisi böyle bir karar alamıyor. Sadece yerli ürün kullanma tavsiyesi var’ diye konuştu.

Dünya 2’nciliğine oynuyoruz

Fuar zamanında İZFAŞ ile ilgili sektörün yaşadığı olumsuzlar ile ilgili gelen soruyu da cevaplayan Kaya, İZFAŞ ile ilgili de şunları söyledi: Alanda insanlar varsa insanların davranışları tabi ki farklı olabilir. Genel müdürlerinin sektörle bir araya gelmek adına çok ciddi çabaları var. İZFAŞ’ın genel müdürü bütün toplantılara geliyor. Bireysel hataları olmuyor mu oluyor. Suçun sahibi yoktur. Haddinizi bildiğiniz zaman hata yapmıyorsunuz. İZFAŞ’ın ne sahibiyim ne de yönetimindeyim. Bu fuar tek başına İZFAŞ’ın da değil. Tüm İzmir’in tüm Türkiye’nindir. Bu bina bizim için yapıldı. Metraj anlamda Avrupa’daki yaşanan krizde Verona Fuarı ciddi kan kaybetti. Marble’da ciddi anlamda blok mermer satıyoruz. 81 ilimizden tüm paydaşların geldiği bir yerde biz dünya ikinciliğine oynuyoruz.