Marka Tescil Sorgulama , tescili istenen işaretin (Kelime, Kelime grubu, Şekil, Kelime ve şekil ile bunların kombinasyonu), Türk Patent Enstitüsü sicilinde tescilli veya tescil için başvurusu yapılmış olan markalar üzerinden yapılan sorgulama ile başvuruya müsaitlik durumunun ortaya çıkarılması işlemdir. Marka Tescili Sorgulama işleminin başvurudan önce ayrıntılı bir şekilde yapılması tescil süreci içerisinde karşılaşılabilecek potansiyel sorunların tespiti açısından önemlidir. Marka tescil sorgulama işleminde kullanılan programlar vasıtasıyla tescil edilecek markanın aynısı ve/veya tüm benzerleri ortaya çıkarılır. Marka Sorulama sonucu ortaya çıkan raporda benzer markanın tescil durumu, sınıfı , ilişkili sınıfı, karıştırılma ihtimali gibi hususlar ayrıca değerlendirilir.Sorulama ile tespit edilen benzer markalar yenilenmeme sebebiyle hükümsüz kalmış olabilir ve bu durumda tespit olunan marka tescile engel nitelik taşımamaktadır. Ancak 556 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ‘ nin 8/7 maddesi doğrultusunda bir markanın yenilenmemesi sebebiyle hükümsüz kalması sonrasında marka sahibinin iki senelik süre içerisinde aynı veya benzer bir markayı itiraz ile engelleme hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle marka sorgulama sonrası böyle bir risk durumu var ise bu durumda müvekkillere raporda iletilir.

Marka tescili başvurusu sonrasında hemen kullanımına geçilmesi marka tescil sorgulama işleminin önemini daha da arttırmaktadır. Markanın red edilmesi, marka başvurusuna itiraz gelmesi gibi sorunlar kullanıma geçilmiş olan markanın değiştirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Bu durumda ise başvuru sahibi para ve emek harcadığı markasını değiştirmek zorunda kalır. Marka sorgulama işleminin Türk Patent Enstitüsü tarafından yetkilendirilmiş ehil marka patent ofisleri tarafından yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Marka sorgulama işlemi Türk Patent Enstitüsü sicili üzerinden ve fonetik yani işitsel sorgulama yapabilen programlar vasıtayıyla yapılmalıdır. Marka tescil ofisimiz marka tescil sorgulama işlemine çok önem vermekte tüm ayrıntıları ile risk durumlarını müvekkillerine iletmektedir. Marka tescil sorgulama işlemi sonrası tescili talep edilen marka ile ilgili risk durumu var ise markada ufak değişiklikler yapmak suretiyle tescil şansı arttırılabilmektedir. Bu değişiklikler harf ve kelime ekleme, şekil yani logo ekleme gibi değişikliklerdir ki marka tescil belgesi süreci daha kolay işlesin. Marka tescil sorgulama işlemindeki en önemli hususlardan bir tanesi de sorulamanın yapılaca sınıfın tespitidir. Bu sınıf markanın kullanılacağı ürün veya hizmetlerin müşteri tarafından beyanı doğrultusunda ofisimiz tarafından yapılmaktadır. Aynı iki marka farklı sııflarda tescil edilebilir. Dolayısıyla sınıfın doğru belirlenmesi marka tescil sorgulama işleminin birinci aşamasıdır. Marka sınıfı belirleme işlemi ofisimiz tarafından müvekkile yöneltilen bir dizi soru sonrasında belirlenir. Marka sınıfı belirleme amaçlı Sınıflandırma listesi ve uluslararası kılavuz sistemler kullanılır.

Marka Tescili Sorgulama işlemi yurt içinde yapılabileceği gibi yurt dışı içinde gerçekleştirilebilir. Hangi ülkelerde tescil düşünülüyor ise bu ülkelerde ki markanın tescile müsaitlik durumu sorgulanabilmektedir. Yurt dışı marka sorgulama işlemleri ofisimiz tarafından itina ile yapılabilmektedir.

Marka Tescil Sorgulama ofisimizin internet sitesinden ana sayfada yer alan Marka Sorulama bölümünden sorgulama yapılmak istenen marka adının yazılması ile başlatılabilir. Sonrasında gelen ikinci adımda markanın kullanılacağı ürün ve/veya hizmet bilgileri ile sorulamayı yapan müşterimizin iletişim ve irtibat bilgilerini girmesi ile devam eder. Son adınmda ise sorulaması yapılan markanın mesajının ulaştığına dair son ekran ile marka tescil sorgulama işlemi tamamlanır. Mesai saatleri içerisinde yaklaşık 20 dakika içerisinde sorgulama donucu başvuru sahibine iletilir ve hemen akabinde iletişim kurulur.

Marka Tescil Sorgulama işlemi ile ilgili başka sorularınız olursa veya bu konuda talebiniz olursa lütfen ofisimizle irtibata geçiniz. https://www.turkmarkatescil.com/