Fethiye ve Seydikemer ilçelerindeki 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanında yaklaşık 8 bin çiftçinin yaptığı domates üretimi, hem iç piyasaya sunuluyor hem de ihraç ediliyor. Türkiye'de Antalya'dan sonra en çok domates üretilen yer olarak kabul edilen bölgede, yılda yaklaşık 400 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.

Bölgedeki hal birlikleri aracılığıyla başta Rusya olmak üzere Polonya, Ukrayna, Irak, Moldova, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere ihraç edilen domatesin kilogramı 1,70 ile 2 lira arasında alıcı buluyor.

Fethiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya yaptığı açıklamada, Fethiye ve Seydikemer'in domates üretiminde ülkenin önemli merkezleri arasında yer aldığını anlattı.

Geçen yılın ilk çeyreğinde 55 bin ton olan bölgeden yapılan domates ihracatının bu yılın aynı döneminde 81 bin tona çıktığını bildiren Sarıkaya, artışı domatesin erken gelişmesine bağladıklarını kaydetti.

Kaliteli ürün üretmek için proje yürütülüyor

Kaliteli ürün yetiştirilmesi için çaba gösterdiklerini dile getiren Sarıkaya, vatandaşlara daha kaliteli ve sağlıklı ürün sunmak için "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi"ni uyguladıklarını belirtti.

Proje kapsamında belirledikleri seraları yıl boyunca takip ettiklerini anlatan Sarıkaya, şöyle konuştu:

"Fethiye ve Seydikemer'deki 300 dekarlık sera alanında hasat başlangıcında ve sonunda kalıntı analizi yapıyoruz. Böylece daha kaliteli ve kalıntısız ürün yetiştirmeye çalışıyoruz. Uygulama sayesinde hem halkımızı hem de çiftçimizi eğitiyoruz. Kalıntı bulduğumuz sera sahiplerine cezai işlem uyguluyoruz. Ürünlerini de imha ediyoruz. Gerekirse sera tamamen bozuluyor. Bu yıl böyle bir durumla karşılaşmadık, inşallah hiç karşılaşmayız."

Sarıkaya, bölgede üretilen ürünlerin önceki yıllara göre daha kaliteli hale geldiğini, üründeki kalıntının minimum düzeye çekildiğine dikkati çekti.

Fiyat geçen yıla göre düştü

Hal komisyoncusu Mehmet Bozkurt ise ihracatta geçen yıla oranla artış olduğunu ancak ürün kalitesi bakımından sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını belirtti.

Geçen yılki kaliteli ürünü bu yıl bulamadıklarına işaret eden Bozkurt, ürünün daha kaliteli olması halinde ihracatta daha fazla artış sağlanabileceğini söyledi.

Bu yıl ihracata giden domatesin kilogramının 1,70 ile 2 lira arasında değer bulduğuna işaret eden Bozkurt, kalite düşüklüğü nedeniyle fiyatların geçen yıla göre düştüğünü bildirdi.

Bozkurt, halden Fethiye bölgesinde günde yaklaşık 40 tırın ihracat için çıktığını sözlerine ekledi.