Aykut Polatlı-Un fabrikalarının 64 liradan verdikleri un fiyatlarını 70-72 bandına yükseltmeleri fırıncıları çileden çıkardı. Bıçağın artık kemiğe dayandığını belirten fırıncılar 2 yıldır zam yapmadıklarını ve una yapılan zamlara dayanacak takatlerinin kalmadığını belirterek, ekmeğe yapılacak fiyat artırımının kapısını araladı. İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Fikri Sırtı, 'Fiyat arttırmanın zamanı geldi de geçiyor ama yine de direniyoruz' dedi.

Fırıncıların tüm fiyat artırımlarına karşılık dayanmaya çalıştıklarını ve bu bağlamda 2 yıldır masrafların artmasına rağmen herhangi bir zam yapmadıklarını belirten Başkan Sırtı, 'Biz iki yıldır direniyoruz. 2008 yılından 2014'e kadar ekmek fiyatı 75 kuruştu. 2014'te yapılan 15 kuruş arttırımla 90 kuruş ve 2015 yılında yaptığımız 10 kuruşluk zamla birlikte şimdiki ekmeğin fiyatı olan 1 liraya yüksettik. 2008 yıllarından bu zamana kadar un fiyatı ise 32-34 liradan 70-72 liraya, mayanın kolisi 13 liraydan şimdi 45 liraya yükseldi. Şimdi sadece size 2 kalem söylüyorum, un ve maya. Bu zaman zarfında ÜFE ve TÜFE yüzde 8.9 oranına çıktı. Bu bağlamda biz 8 yıldır her yıl yüzde 8 zam yapsaydık yüzde 64 zam ederdi, ekmeğin fiyatına da 48 kuruş zam yapmamız gerekirdi. Biz sadece 25 kuruş zam yaptık. Fiyat arttırmanın zamanı gelmiştir de geçiyor ama yine de direniyoruz' dedi.

Her şeye zam üstüne zam geldiğini ve bunca zammın üzerine ekmeğin fiyatını artırmak istediklerinde kıyamet koparıldığını söyleyen Başkan Sırtı, durumu 'Fırıncılara gelen vuruyor giden vuruyor' sözleriyle ifade etti. Sırtı, zamların altında fırıncıların kaldığını ve artık fırıncı esnafının kar değil borç içinde olduğunu da ifade ederek, 'Biz fırıncılar olarak perişanız. Bilindiği üzere 2 yıldır herhangi bir zam yapmadık. Bu zaman zarfında maya fiyatları yüzde 300, un fiyatları yüzde 10 arttı. Hükümetimiz ve bakanımız ekmek fiyatları artmasın diyor ama herhangi de bir önlem de almıyorlar. Sorduğumuzda silolarımızda buğdayımız var deniyor ama biz buğday değil un işliyoruz. Gelen vuruyor giden vuruyor, zam yapıyor. Bütün her şeyin fiyatı artıyor ama biz zam yaptığımızda kıyamet kopuyor' diyerek fırıncı esnafının sorunlarını dile getirdi.

Maliyeti hesaplayacağız

Başkan Sırtı, 'Artık fırıncı esnafı dayanamaz, dayanacak gücümüz kalmadı. Zammı düşünüyoruz ama gerekli olan zammı yine yapmayacağız çünkü hem halkımız hem de biz şu anda altından kalkamayız. Vatandaşımızın da alım gücü yok bunu da dikkate alıyoruz. Fırıncının zarar maliyetini hesaplayıp, gerekli zammı belirleyip halkımıza açıklayacağız' ifadelerini kullandı.