Ali Budak- Küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler için en büyük gerekliliklerden olan, Sanayi 4.0 Türkiye Genç İş Adamları Derneği’nin (TÜGİAD) önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor. TÜGİAD Ege Şubesi de Endüstri 4.0 konu çerçevesinde Belkıs Teksöz'ün sunumuyla ‘Endüstri 4.0: Gelecek Ne Kadar Yakınımızda?’ konulu toplantı düzenledi. Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi’nin davetlisi olarak dernek üyelerine Endüstri 4.0 sunumu yapan Yönetim Danışmanı Belkıs Teksöz, Türkiye olarak Endüstri 4.0’a geçebilmek için toplumsal dönüşümün şart olduğunu vurguladı.  TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş ise, Endüstri 4.0’ın basit bir üretim dönüşümü değil, toplumun tüm katmanlarının katılacağı bir sıçrama olduğunu vurguladı.

Endüstri 4.0’ın ilk adımı

TÜGİAD Ege Şubesi’nde yapılan ve dernek üyelerinin katıldığı toplantıda Endüstri 4.0’ın tarihsel olarak gelişim sürecini anlatan yönetim danışmanı Teksöz, 2011 yılında ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dillendirdiği ‘Endüstri 4.0’ ifadesinin Türkiye’de çok hızlı şekilde yankı bulmasının önemine dikkat çekerek, ‘Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bulunan Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı konuşuyor olması, hükümetin yılsonunda Endüstri 4.0 için bir yol haritası açıklayacak olması, bu sürece duyarsız kalınmadığını gösteriyor. Bu da ilk adım olarak çok önemli’ dedi.

Toplumsal olarak evrilmeliyiz

Büyük bir dönüşüm olduğunu ve özellikle Türkiye gibi ülkeler için sıçramaya neden olacak Endüstri 4.0’a geçişin sorumluluğunun sanayicilerin sırtına bırakılamayacak kadar büyük olduğunu belirten Teksöz, şöyle devam etti: Hükümet eliyle hazırlanacak yol haritası ve bu yöndeki teşvikler, sanayicilerin bu sürece girmesinin önünü açacaktır. Aynı zamanda bu sürecin tamamlanması için toplumsal olarak da dönüşüm geçirmemiz, yeni üretim tekniklerine ve yeni iş kollarına yönelik eğitim sistemimizi dönüştürmemiz, Endüstri 4.0’ın ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücü yaratmamız gerekiyor. Bu da dünden yarına hemen olacak bir şey değil. Bu anlamda toplumsal olarak Endüstri 4.0’a evrilmemiz gerekiyor.

‘Avantaj sağlayacak hamleleri atmalıyız’

Gelişmiş ülkelere göre, görece ucuz iş gücü ile dünya piyasalarında önemli bir rekabet gücümüz olduğunu belirten Teksöz, ‘Endüstri 4.0’a geçen Almanya gibi ülkelerin elde edeceği yüzde 20’lik verimlilik artışı, ucuz iş gücü avantajımızı elemine edebilir ve rekabet gücümüzü elimizden alabilir. Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde ülke olarak yapmamız gereken ve hala bizlere büyük avantaj sağlayacak önemli hamleler var. Bunlardan biri gelişmiş ülkelerde yüzde 10 olan ancak bizde yüzde 30’ları bulan verimlilik kayıpları. Bu yüzde 20’lik fazla kaybı aşağıya çekebildiğimizde Endüstri 4.0’a geçmiş ülkelerle ucuz iş gücü avantajımız sayesinde hala rekabet gücümüzü koruyabiliriz. Bu süreçte de toplumsal dönüşümümüzü sağlar, Endüstri 4.0’a ülke olarak geçiş hamlelerini sancısız şekilde başlatabiliriz’ dedi.

‘Endüstri 4.0, zorunluluk’

Endüstri 4.0’a geçişin bir tercih değil zorunluluk olduğunu ülke olarak idrak etmiş olmalarının değerli olduğunu vurgulayan TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş ise sözlerini şöyle devam ettirdi: Hükümet, iş dünyası, toplumun tüm katmanları ile bu dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Bu anlamda sanayicilerimiz Endüstri 4.0’ın kendilerine sağlayacağı avantajları görüyor. Ancak bu dönüşüm tek başına sanayicilerin inisiyatifine bırakılacak kadar basit bir üretim dönüşümü değil. Toplumsal bir sıçrama gerektiriyor. Toplumun tüm katmanlarıyla, eğitim dünyamızla, bilim dünyamızla, sanayicilerimiz, beyaz yakalarımız, mavi yakalarımız, işçilerimizle yapmamız gereken bir atılım bu. O sebeple Endüstri 4.0’ı iyi kavramamız, getireceği yenilikler ve dönüşümleri doğru analiz etmemiz, açılacak yeni iş kollarına uygun, nitelikli, efektif iş gücü yaratmamız gerekiyor. Bu da ancak ülke olarak,toplumsal bir konsensüsle bu süreci yürütmemizle sağlanabilir.