Hükümet, yaklaşık 5 yıl önce çeklerde yeni uygulamalara gitmiş ve yeni uygulamaları da çekin değersizleşmesi ve itibar kaybetmesine neden olmuştu. Yeni çek tasarısında, kare kodlu çek uygulamasına geçilecek. Uygulamayla birlikte çek yazan firmanın bilgilerine ulaşılması, gerçek ve garantisiz olan çeklere yeniden hapis cezası getirilmesi uygulamalarının geleceğini açıklayan hükümet, 5 yıl önce geçilen mevcut sisteme, çeki itibarsızlaştıracağı ve piyasalarda ödeme aracı olmaktan çıkacağı eleştirilerine de kulaklarını kapatmıştı.

Yeni uygulamanın çeke yeniden itibar kazandırması, çekin yeniden ticari hayatta ciddi bir ödeme aracı olarak dönmesi sağlanırsa piyasalara çok olumlu yansıyacağını belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, 'Çünkü piyasa nakit eksikliği nedeniyle durma noktasına gelmiş durumda. Hâlbuki çek dönüşümü olmuş olsa en azından esnaf birbirine kredi açmak suretiyle, çarklarını döndürmek imkanı bulacaktı. Tabi ki bu son yapılan yanlış uygulama ne yazık ki hem çekin itibarını bitirdi hem de piyasaları kilitledi. Umudumuz, bir an önce çekin gerçek ve garantili bir ödeme aracı haline gelmesi için gereken kararların alınmasıdır' diye konuştu.

'Kare kod çözüm değil'

Çekte geçilen 5 yıl önceki yanlış kararın piyasalara çok ciddi zaralar verdiğini dile getiren Esen, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Süreç içerisinde birçok firma, vergisini ödediği, KDV'sini yatırdığı birtakım alacaklarından vazgeçmek zorunda kaldı. Çekte hapis cezasının kalkmasından kaynaklanan bu sorun çeki de itibarsızlaştırdı. Burada önemli olan çeke hapis cezasının verilmesinden ziyade çekin ciddi bir ödeme aracı olarak kullanılmasının sağlanmasıdır. Bunu sağlamak için tek yol hapis cezası ise bunu savunmak mümkün. Ancak bizlerle konuşulursa bu yola gidilmeden de daha isabetli adımlar atılabilir. Kare kodlu çek uygulaması, firmanın geçmişini görmeye bir ölçüde sağlıyor ama günümüz itibariyle de firmalar bu tür bilgilere çeşitli kanallar aracılığıyla zaten ulaşıyor. Önemli olan çekin itibarının yeniden kazandırılması ve ödeme aracı haline getirilmesinin sağlanması. Bu yönde atılacak her adımı da destekleriz.'

Yeni çek yasası ciddi değişim içermeli

Anonim şirketlerde tüzel kişilik adına verilmiş olan çeklerde, sadece tüzel kişinin bir daha çek kullanmama cezası aldığını ve bunun yeterli olmadığını söyleyen Esen, 'Tüzel kişi haricinde firmada imza yetkisine haiz tüm şahısların da çek kullanmama cezası alması gerekir. Bu eski kanunda son derece önemli bir eksiklikti. Yeni çıkacak olan yasayla umarım bu eksiklik kalkar. Çünkü adam bir sürü şirket kurmuş ve bir şirketten yasaklı olması diğer şirketlerden çek kullanmasını engellemiyor. Bu eksikliğin kalkması olumlu bir adım olur. Bunun yanında çekte vadenin de sınırlandırılması gerekiyor. Bankaların da çek verdikleri şahısları çok daha iyi irdelemeleri lazım. Bu nedenle bankalara da büyük görev düşüyor. Bütün bunların detaylandırılması ve konuşulması gerekiyor. Bakanlık, çek yasasındaki düzenlemeler son şeklini aldığında bizlerle paylaşacağını söyledi. Umarım öyle yapılır' dedi.