Aykut Polatlı- İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, 'Sadece Irak'taki durum değil, Ortadoğu'da yaşanan belirsizlikler de Türkiye ihracatını zor durumda bırakıyor' dedi.

İTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısındaki konuşmasında Suriye, Irak Rusya ile ihracatın %40 oranında düştünü belirten Eskinazi kriz etkilerinin yaşanmamasının en büyük nedeninin ihracat olduğunu ifade etti. Eskinazi, 'İhracatın arttığı bir dönemde ithalat rakamlarında bir gerileme var. Dış Ticaret açığıda buna bağlı olarak geriliyor. İhracatta yaşanan olumlu seyir yaşanan sorunların üzerini örtmemelidir' dedi.
Hükümete seslenen Eskinazi, 'Hükümetimiz ihracatçılarımıza özel teşvikler vermeli. İhracatta belirli limitleri aşan işletmelere; enerji fiyatları, gelir vergisi stopajı, sigorta primi, iş veren payları gibi indirimler sağlanmalı. Yeni pazarlara ihracat yapan, yeni ürün ihracat eden, fasonculuktan çıkıp AR-GE ve tasarım yapan, inovatif ürün gelişteren işletmeler ödüllendirilmelidir' diye konuştu.

Turizm için projeler üretiyoruz


Kuraviziyer turizminde Türkiye'de genel bir düşüş olduğunu dile getiren Eskinazi, 'Bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle, güvenli liman olarak Batı Akdeniz tercih ediliyor ya da yeni kaynak pazar olan Çin'e kayıyor. Doğu Akdeniz'in yolcu sayısının artması için bölgesel istikrar şart' dedi.
İzmir'in deniz turizminde çok önemli olduğunu ve bunu daha da öne çıkaracak projeler ürettiklerini vurgulayan Eskinazi 'İzmir, eskiden olduğu gibi katamaran gemilere, iç ve dış hat yolcu gemilerinin körfezi süslediği günlere geri dönmeli. Oda olarak bu pojeler üzerinde çalışıyoruz. Türk ve Yunanlı işadamlarını bürokratik engeller korkutuyor. Ancak yine de cesaretle denemelerini öneriyoruz. Burada kazançlı çıkan yine Ege Denizi ve elbette İzmir olur' dedi.

Eskinazi'ye boykot çağrısı


İTO meclis toplantısında söz alan Meclis Üyesi Necip Nasır, İsrail mallarına karşı boykot çağrısı yaptı. İTO meclis kararı ile İsrail mallarının boykot edilmesinin Türkiye ve dünyada çok ses getireceğini dile getiren Nasır, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi'ye dönerek 'Aramızda İsrail Fahri Başkonsolosluğu yapan bir arkadaşımız da var. Boykot kararının çıkarılmasında bize yardım edeceğine ve boykot kararını destekleyeceğine inanıyorum' dedi.