Faizler, 4 ayın en yüksek seviyesini gördü. Şubat ayında tahvil piyasasında faizlerin önemli ölçüde yükseldiği görüldü. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,93 seviyesinden başladığı Şubat ayını yüzde 8,73'ten tamamladı.

Mart ayının ilk işlem gününe de yükselişle başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 9,02'yi gördü. Gösterge tahvilin bileşik faizi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri yüzde 9 seviyesinin hemen üzerini gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla şu dakikalarda yüzde 8,56 seviyesinde dengelenme çabasında.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nin (TCMB) geçen haftaki faiz indirimlerine karşın tahvil faizlerinin yükseldiğini, bunun ana nedeninin ise küresel piyasalarda faizlerin yükseliş eğilimi ve dolar/TL'nin 2,50'nin üzerine çıkması olduğunu kaydediyor.

TCMB'nin faiz indirimleri sonrası ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 7,70 seviyelerinde oluştuğunu belirten analistler, fonlama maliyetinin düşmesine rağmen özellikle kısa vadeli tahvillerde düşüşün gerçekleşmediğine dikkati çekiyor.

Analistler, yarın açıklanacak şubat ayı enflasyon verileri ile haftanın son gününde açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin faizlerin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederken, mart ayında Hazine'nin borçlanma takviminin rahat olmasının faizler üzerinde ekstra bir baskıya neden olmayacağını vurguluyor. Teknik olarak gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 9'un önemli direnç seviyesi olduğuna ifade eden analistler, yüzde 8,50'nin destek olarak takip edileceğini aktarıyor.