Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, konut kredisi faizinin yüzde 1'in altına düşmesini beklediklerini, hele 0.60'lara gelirse sektörü uçuracağını söyledi.

Merkez Bankası'nın, faiz koridorunun üst bandında yaptığı yarım puanlık indirim, konut sektöründe heyecan yarattı. Çünkü konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi için kapı aralandı. Şu anda en düşük oran veren bankada yüzde 1.13 olan konut kredisi faizlerinin yaz aylarında yüzde 1’in altına düşmesi bekleniyor. İnşaat sektörü, "Yüzde 0.60 olursa uçarız" diyor. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'in yüzde 85'inin dönüşümü gerektiren konutlar olduğunu, alım gücünün zayıf olması ve kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle satışların durduğunu, faizlerdeki düşüşün inşaatla birlikte 200 sektörü hareketlendireceğini belirterek, şöyle konuştu:

"2013 yılının Nisan- Mayıs aylarında inşaat sektörü tavandaydı. Yüzde 0.60 faiz oranıyla 60 ay vadeli konut kredisi veriliyordu. Ülke ekonomisi, 17- 25 Aralık sürecinde zarar gördü. İnşaatta da yükselen ivme düştü. Şu anda faiz oranı, 1.13'lerde. Bunun tek rakamlara düşmesi gerekiyor. 1'in altına düşmesini bekliyoruz, 0.60'lara gelirse uçurur. Kentsel Dönüşüm Yasası ile gecekondu bölgelerinde devletin karşıladığı yüzde 4'lük dilim de var. Bu da konut sahibi olacaklara büyük imkan tanıyacaktır."

"FAİZ DÜŞERKEN YENİ ARSA DA ÜRETİLMELİ"

İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman, İzmir'de arsa üretilemediğine dikkat çekerek, sektörün Menderes, Torbalı, Ayrancılar, diğer tarafta Harmandalı ve Aliağa bölgelerindeki boş imar adalarında yapılandığını söyledi. İzmir'in kent merkezindeki konutların yüzde 85'inin dönüşüme muhtaç olduğunu vurgulayan Kahraman, "300 bin bina stokumuz var. Bizim bunu kentsel dönüşümle tüketmediğimiz sürece faiz oranları konut satışının önünün açılmasına tek başına yeterli sebep olmaz. İzmir için önemli olan kent yenilemesi imar planlarının bir an önce yapılarak kentsel dönüşümü sağlamamız. Faiz oranının düşüşü İzmir'de sektörü hareketlendirir. TÜİK verilerine göre konut satışları İzmir'de Karşıyaka- Bayraklı hattında arttı. Bu talep artışını incelediğimizde yine sorunun kaynağına geliyoruz. Oralarda imar adalarından kaynaklı satışlar oldu. Karabağlar'da arsa üretirseniz orada da satış artar" dedi.

Kahraman, faiz oranlarındaki düşüşün konut satış fiyatlarını artırmayacağını da belirterek, "Fiyatlarının artmasını gerektirecek sebepler yok. Betonla ilgili aylardır süren bir mücadelemiz var. Betonda ortada hiç neden yokken yüzde 40'a varan zamla karşı karşıya kaldık. Bu durum, tüketiciye belli ölçüde yansıyacak. Onun dışında zammı gerektirecek durum yok. Konut kredilerinin uygun hale gelmesi müteahhitlere satış anlamında destek verecektir. Biz fiyatları yükseltmeyiz" diye konuştu.

"SATIŞLARI YÜZDE 15 ARTIRIR"

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da Türkiye ekonomisinin büyümesinde inşaat sektörünün önemli bir payı olduğuna dikkat çekerek, iki binden fazla yan kolu da bünyesinde barındıran inşaat sektöründe faiz indirimine gidilecek olmasının sektörü hareketlendireceğini söyledi. Sancak, kredili konut satışlarının 2016 yılının ilk iki ayında, 2015 yılının ilk iki ayına göre yüzde 19 düştüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

"İnşaatın hareketlenmesi Türkiye ekonomisinin zinde kalması demektir. Tüketicilerin çoğu kredi kullanarak konut alıyor. Haziran- Eylül döneminde inşaatta satışlar durur ancak Folkart olarak Çeşme'de yaza yönelik birçok proje lansmanımız olacak. Bu da yaz satışlarına hareket katacak. Şu anda Folkart olarak bizde önemli bir durgunluk yok. Faiz oranının düşmesi satışları yüzde 15 arttırır."

"MÜTEAHHİT YEDİ AYDIR DAİRE SATAMIYOR"

Bornova Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Ali Karaman, piyasanın durgun olduğunu, faizin yüzde 0.80'lere inmesiyle ancak rahatlama olabileceğini belirterek, "Müteahhit arkadaşlar yedi aydır daire satamıyor. İnsanlar temkinli, daire fiyatları uygun olsa da krediler uyumlu değil. Faizin düşmesini dört gözle bekliyoruz. Bizim için hafta hatta gün bile önemli. Ne malzemeci rahat ne yapımcı ne imalatçı. Yerel yönetimlerden arsa üreterek önümüzü açmalarını bekliyoruz. Kent merkezinde düzgün arsa kalmadı. Bizde un, irmik, şeker, yağ var ancak helva yapacak kazan bulamıyoruz. Faizlerin düşmesi durumunda satışlar yüzde 30 artar" dedi.