ABD'den gelen açıklamanın hemen ardından 2.31 lira düzeylerine kadar gerileyen dolar, 2.32 - 2.33 aralığında hareket etmeye başladı. Euro da, 2.90 liranın altına çekilip, 2.87 lira dolayına inince, döviz sepetinin değeri de 2.60 düzeylerine geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın kritik toplantısından sonra yapılan açıklamada, faizlerin gelecek yıl içinde artıracağı, ancak "uzunca bir süre" sıfıra yakın seviyede tutulacağı belirtildi. ABD Merkez Bankası Janet Yellen'ın basın toplantısında faizlerin "en az iki toplantıda daha" artırılmayacağına ilişkin sözleri, faiz artışının Nisan'dan önce olmayacağına işaret ediyor.

BORSA

ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı konusunda "sabırlı" davranacağı yolundaki açıklaması, para akışının süreceği algısıyla hisse senetlerine de alım getirdi. Borsa İstanbul güne yüzde 1.24 artışla 81 bin 824 puandan başladı. Alımların devamıyla artışın yüzde 1.79'u bulduğu endeks 82 bin 271 puana çıktı.

ALTIN TOPARLANDI

ABD Merkez Bankası'nın faizlerin artırılmasında acele etmeyeceğine ilişkin açıklaması altına da yaradı. ABD'den yapılan faiz açıklamasından önce uluslararası borsalarda 1,187 dolar dolayında olan 1 ons altının fiyatı 1,200 dolara kadar yükseldi. Kapalıçarşı'da da gram altın 89 liranın, çeyrek altın da 154 liranın üzerine çıktı.

PETROL ÇIKIŞTA

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısmama yolundaki kararının ardından sert düşüşle 5.5 yılın en düşük düzeylerine gerileyen petrol, biraz toparlandı. Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel aldığı Brent ham petrolünün varil fiyatı, yükselerek bugün 61.00 doların. Brent petrolü dün 58.50 dolar ile Mayıs 2009'dan beri görülen en düşük düzeye inmişti.