Fransa Strazbug Turizm Heyeti'nin, İTO’ya yaptığı ziyarete Schittigheim Belediye Başkanı Jean Marie Kunter, belediye meclis üyesi Emmanuel Recht, Strasburg’un turizmden sorumlu başkanı Jean Jacques Gsell, Fransa eski Milletvekili Jean Philippe Maurer, Avrupa’nın en büyük turizm okulu olan Lycee Hotelier Strassburg’un Müdürü Franck Sellier ile Strassburglu seyahat acenteleri katıldı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler’in de hazır bulunduğu toplantıda yurtdışında Türkiye’ye yönelik olumsuz algının giderilmesine yönelik sunumlar ve tanıtımlar yapıldı.

'MERYEM ANA'NIN EVİNDESİNİZ'

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, heyetin cumartesi günü İzmir’e geldiğini ve kenti gezdiğini belirterek, "Biz İzmir’i tanımlarken, 'Güzel İzmir' diyoruz. Victor Hugo da İzmir için 'Prenses' demiş. Bu bugün bizim yaptığımız bir tanımlama değil, İzmir binlerce yıldır 'Güzel' sıfatıyla tanımlanıyor. Ana Tanrıça Kybele’nin, Tanrıça Artemis’in, Meryem Ana’nın evindesiniz" dedi. İzmir’in Antalya gibi her şey dahil anlayışı yerine çeşitlendirilmiş turizmi tercih ettiğini vurgulayan Demirtaş, "Termal, kongre, şehir, alışveriş, inanç, sağlık. Kruvaziyer, gastronomi, yayla, eğitim gibi bir çok turizm potansiyeline sahibiz. Ben oda başkanı olduğum 1992 yılından bu yana en çok mesai harcadığım konulardan birisi turizm. Çünkü İzmir’in turizm potansiyeline her zaman çok güvendim" dedi.

'TERÖRE KARŞI BİRLİK OLMALIYIZ'

Dünyayı tendit eden terör olayları nedeniyle turizimcinin moralinin bozuk olduğunu ifade eden Demirtaş, "Fransa’da 13 kişi terör saldırısında hayatını kaybedince Fransa’nın turizmi yüzde 15 civarında düştü. Ocak’taki Charlie Hepdo saldırısı ardından İstanbul’da da Sultan Ahmet’te yaşanan canlı bomba olayı. Amerika’da da 20 öğrenci bir terör saldırısında öldürüldü. Rusya’da metro saldırıları oldu. Bu açıdan tüm dünya teröre karşı birlik içinde olmalı" dedi.

Fransa eski Milletvekili Jean Philippe Maurer ise Fransa’da Türkiye’ye yönelik olumsuz imajın giderilmesini istedi. İzmir’e geleceğini öğrenen arkadaşlarının kendisine ‘Korkmuyor musun’ diye sorduğunu söyleyen Maurer, "Onlara cevabım ise ‘İzmir'e gitmek, Paris’te metroya binmek veya Brüksel’de yürümekten daha tehlikeli değil’ dedim. Ama sizin bu yanlış algıyı yıkmanız gerek" dedi.

'İZMİR, TÜRKİYE’NİN IŞIĞI'

Strasburg’un Turizmden Sorumlu Başkanı Jean Jacques Gsell ise terör nedeniyle yaşanan sorunları yakından bildiklerini açıkladı. Türkiye’deki kara tabloya karşın yine de bir ışık görüldüğünü vurgulayan Gsell, "Bu ışık da İzmir. İzmir, Türkiye’nin diğer illerine göre çok daha güvenli. Ama sizler Batı dünyasına karşı kendinizi daha fazla tanıtıp dünyaya açmalısınız. Hatta Strassbourg ile İzmir’i kardeş şehir yapalım. Strasburg’a geri döndüğümde bu konuda çalışma başlatacağım" diye konuştu. Kardeş şehir önerisine cevap veren Demirtaş, "Bu konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na ileteceğim. Diğer yandan İTO olarak da Strazburg Ticaret Odası ile kardeş oda anlaşması yapalım" dedi.