Avrupa'nın en önemli gelinlik, damatlık ve abiye fuarı olan IF Wedding Fashion Fuarı, bu yıl 4 - 7 Şubat tarihleri arasında 9'uncu kez kapılarını açacak. Moda ve hazır giyim sektörünün önde gelen markalarından temsilcilerin katılımının beklendiği fuarda 174 firmanın tasarımlarını sergileyeceği belirtiliyor.

Fuarın organizatörleri arasında yer alan Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in tarihsel olarak gelinlik üretiminin merkezi olduğunu, hazır giyimin diğer alanlarındaki ihracat artışına paralel olarak gelinlik ve damatlık ihracatlarının da zaman içinde arttığını 9 yıl önce düzenlenmeye başlanan IF Wedding fuarıyla da sektörün kaderinin değiştiğine dikkati çekti.

Geçmişte Almanya ve bir kaç komşu ülkeyle sınırlı olan ihracatın artık dünyaya yayıldığını, Orta Afrika'dan ABD'ye yayılan bir coğrafyaya ürün tasarlamaya başladıklarını söyleyen Özden, şu bilgileri verdi:

"Gelinlik, abiye ve damatlık konusunda marka değeri olarak dünyada çok iyi bir noktadayız. İhracat performansı hazır giyimde her yıl yüzde 7-10 oranında artıyor. Gelinlik konusunda da benzer oranlarda bir gelişim sözkonusu. Bu işi basit ürünlerle öğrenmeye başladık ve giderek katma değeri yüksek ürünlere yöneldik. Birim başına katma değerimiz arttı. Gelinlikle de kilogram başına ihracat değerimiz 100 doların üzerine çıktı. İzmir'de 15'i büyük çaplı olmak üzere 150'ye yakın firmamız üretim yapıyor. Geçmişte Avrupa ülkelerinden kendilerine gönderilen koleksiyonları fason olarak dikerek ihracat yapan bu firmalar bugün artık satışlarının çok büyük kısmını kendi tasarımlarıyla yapar hale geldi. Gelinlikte modayı belirleyen bir ülke olma yolunda ilerliyoruz. Hedefimiz fuarın sağladığı avantajı iyi değerlendirerek İtalya ve Fransa gibi ülkeleri yakalamak."  

Yeni bir fuar doğuruyor

İhracatının önemli bölümünü Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerine yaptığını, son dönemde Avrupa'da yaşanan kriz nedeniyle sipariş miktarlarında azalma yaşandığını anlatan Özden, Ortadoğu'da yoğun ihracat yaptıkları pazarlarda da savaş nedeniyle duraksamalar görüldüğünü belirtti.

Geleneksel pazarlarda yaşanan sorunlara rağmen ihracatın durmadığını bunda IF Wedding Fuarı'nın önemli payının bulunduğuna işaret eden Özden, "Fuara geçen yıl 65 ülkeden 19 bin profesyonel ziyaretçi geldi. Artık çevre coğrafyamızda bu sektörde bulunan herkes gelinlik damatlık veya abiye konusunda bir satın alma kararı vermeden önce İzmir'e gelerek fuarımızı ziyaret ediyor. Gelecek yıldan itibaren fuarda yabancı katılımcı oranını da artırmayı planlıyoruz. İzmir'i gelinlik konusunda dünyanın buluşma noktası haline getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

IF Wedding'in satış odaklı bir fuar olduğunu, koleksiyon boyutu için de yeni bir fuar organize edeceklerini anlatan Özden, 2016'dan itibaren uluslararası hazır giyim markalarının sipariş takvimlerine uygun olarak tasarım ve moda fuarı düzenleyeceklerini kaydetti.