M. Akif Çakmak- İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, protokol töreninde yaptığı konuşmada, İnovasyon Merkezi'nin, ajansın desteğiyle İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kampüsü içindeki İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (İZTEKGEB) kurulacağını bildirdi.  İZKA'nın bugüne kadar açtığı 7 mali destek programıyla 360 projeye 93 milyon lira hibe desteği verdiğini, bu destekle 5 bin kişiye istihdam alanı açıldığını dile getiren Kıraç, doğrudan faaliyet destekleri kapsamında da 18 projeye 1 milyon 200 bin lira kaynak kullandırıldığını ifade etti.
Vali Kıraç, kurumlardan başvuru alınmayan, uygulayıcı kuruluşların İZKA tarafından belirlendiği Güdümlü Proje Destekleri kapsamında ise bugün ilk kez bir protokole imza atacaklarını, protokolle kurulacak İZTEKGEB İnovasyon Merkezi'nin yenilikçilik alanında önemli bir merkez haline geleceğini belirtti.

İZTEKGEB'in kuracağı merkezin 7 milyon liralık bütçeye sahip olduğunu, bunun 5 milyon 250 bin lirasının İZKA tarafından karşılanacağını dile getiren Kıraç, 2 yılda tamamlanacak merkezde 300 girişimcinin çalışabileceğini anlattı.
    
Merkez sayesinde yenilikçi fikirlerini hayata geçirmekte sıkıntı yaşayan girişimcilerin, özel yarışmalar ve elemeler sonucunda seçilerek 3 yıl kira, elektrik, su, internet gibi harcamaları yapmadan çalışma imkanı bulacağını anlatan Kıraç, girişimcilerin her türlü danışmanlığı da ücretsiz alacağını bildirdi.
    
Vali Kıraç, projeyle halen tüm ofisleri dolu olan İZTEKGEB'e de yeni ofis olanakları kazandırılacağını kaydederek, "Bu merkezden yararlanacak girişimcilerimizin yenilikçi fikirlerini geliştirerek alanlarında ulusal ve uluslararası başarılara ulaşmalarını bekliyoruz. Bu en önemli isteğimizdir. Bu projeyle öncülerin şehri İzmir yeni bir alanda daha öncülük yapmış oluyor" dedi.
 
İYTE Rektörü ve İZTEKGEB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden ise İnovasyon Merkezi'nin 5 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacağını, binanın 2 bin metrekaresinin yeni gelecek Ar-Ge projelerine ayrıldığını, 900 metrekarelik alanda ise yeni girişimcilere ücretsiz olarak "kuluçka ofisleri" tahsis edileceğini belirtti.
Prof. Dr. Güden, kafasında yenilikçi fikri olan mühendislik ve tasarım bölümü öğrencileri ile yeni mezunları tekno-girişimcilik akademisine kabul edeceklerini, burada firmalarla tanıştıracaklarını, iş planlarını hazırlamaları konusunda destek olacaklarını, iş fikirleri yeterli olan girişimcileri, maddi destek sağlayan kanallara yönlendireceklerini ve İnovasyon Merkezi binasından ücretsiz ofis imkanı sunacaklarını ifade etti. Merkez bünyesinde Ar-Ge ve inovasyonu destekleyen kurumların da yer alacağını bildiren Güden, merkez bünyesinde Tanıtım Ajansı ve Teknoloji Transfer Ofisi de kurulacağını sözlerine ekledi.
Vali Kıraç ve Prof. Dr. Güden tarafından merkezin kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aziz Kocaoğlu da katıldı.


İnovasyon Merkezi'nde neler olacak?


2 bin metrekare Ar-Ge ofisi
900 metrekare kuluçka merkezi
150 metrekare teknik atölye
100 metkerake tanıtım, patentleme ve teknoloji transferi ofisi
75 metrekare paydaşlar olfisi
75 metrekare İZTEKGEB Bölge Yönetim Ofisi
90 metrekare kiralanabilir ticari alan (banka, PTT vs.)
220 metrekare nitelikli sosyal donatı alanı
100 metrekare çok amaçlı eğitim salonları