Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, müzakereleri sürdürülen Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşmasında sona gelindiğini, anlaşmanın 1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara'da imzalanacağını belirterek "Türkiye'nin Uzakdoğu'daki ilk Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olacak bu anlaşma ile İhracatçılarımız Kore Pazarına AB ve ABD'li ihracatçılarla eşit koşullarda rekabet etme imkanına kavuşacaktır" dedi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye aleyhine 1'e 12 oranında seyreden dış ticaret açığının dengeli bir yapıya kavuşturulması; işadamları arasındaki işbirliği imkânlarının güçlendirilmesiyle Türkiye'deki Kore yatırımlarının artırılması hedefleniyor.
Müzakereler sonucunda oluşturulan "Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma" (Çerçeve Anlaşma) ve "Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti Arasında Mal Ticareti Anlaşması" 1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara'da imzalanacak.
Anlaşmaya göre, taraflar 10 yılın sonunda tüm tarife satırlarının yüzde 90'ında gümrük vergilerini sıfırlayacaklar. Türkiye'nin Kore'ye hâlihazırdaki ihracatının yüzde 93'ü Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte vergisiz olarak gerçekleşecek. Kore tarafı ticarete konu ürünler bakımından söz konusu oranı ancak 7 yılın sonunda yakalayabilecek. Bu anlaşma ile 2011 yılı rakamları ile dünyadan 524 milyar dolarlık ithalat hacmi bulunan Kore pazarına tercihli giriş imkanı elde edilecek.
Bakan Çağlayan, "1 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe giren AB – Kore STA'sı ve 15 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren ABD – Kore STA'sının ardından, ülkemiz ihracatçılarına Kore pazarında AB ve ABD'li ihracatçılarla eşit koşullarda rekabet etme imkânı sağlanacaktır" dedi.