Aykut Polatlı-Geçen hafta Denizli'de düzenlenen 'Serbest Bölgeler Çalıştayı'na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Türkiye'de bulunan serbest bölgelerin temsilcileri katıldı. Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için serbest bölgelerle ilgili yeni çalışmalar yapılacağını, 'Serbest Bölgeler Kanunu'nda düzenlemeye gidileceğini söyledi. Zeybekçi ayrıca organize sanayi bölgelerine verilen imtiyazların serbest bölgelere tanınmadığını dil getirdi.
Toplantıda, hükümetin serbest bölgeler için yeni projelerinin olduğunu ve serbest bölgeler konusunda devletin mevcut olan politikasının da değiştireceğine yönelik söylemleri olduğuna dikkat çeken Güler, 'Serbest bölgelerde yapılacak değişiklikler ve planlar ile devlet idaresindeki tüm birimler, ülkenin tüm üretim araçları, ihracat yapılması yönünde kullanılacak. Toplantıda tartışılan ve karar verilen bir diğer husus da, serbest bölgelerin ülkenin her yerine yayılması ve işlevsel hale getirilmesi yönünde oldu. Bu sistemi dünyanın birçok ülkesi başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Avrupa'da Portekiz ve Polanya bunlara örnek. Biz niye yapamayalım' dedi.

Hükümetin ve devletin AB tam üyelik hedefinin kısa vadede gerçekleşmeyeceğini gördüğünü de dile getiren Güler konuşmasını şöyle sürdürdü: 'AB kısa vadede üye olunmayacağı görüldü. Bunun yerine serbest bölgeler tekrar düşünülmeye başlandı. Yunanistan'da da adalarda serbest bölgelerin kurulması gerekliliği üzerinde duruluyor. Mevcut olan serbest bölgelerin genişletilmesi ve yeni yerlerinde kurulması gerektiğini düşünüyorum. Toplantıda da bu kararımın hükümet tarafından da paylaşıldığını gördüm.'

ESBAŞ'ın alanı büyüyecek


Bu yöndeki gayretleri sadece devlet gerçekleştirilmesinin beklenilmemesi gerektiğinin de altını çizen Güler, 'Taşın altına biz de elimizi koymalıyız' dedi.
ESBAŞ'ın bulunduğu alanın yeni yatırımlar için genişletilmesi istediklerini toplantıda dile getirdiklerini söyleyen Güler, bu konuda müjdeli bir haber de vererek 'Ege Serbest Bölgesi'nin genişletilmesi konusunda bir isteğimiz vardı. Bu prensip olarak hükümet tarafından kabul edildi. 2 milyon 200 metre karelik alana sahip olan ESBAŞ 600 bin metrekare daha genişletilecek. Bu yöndeki karar önümüzdeki hafta hükümet tarafından bir teklif ile kabul edilecek' diye konuştu.

Katma değerimiz çok yüksek

Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşması bakımından sadece yasal önlemlerin alınmasının yetersiz olacağını söyleyen Güler, önemli olanın katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi olduğuna dikkat çekti. Güler, serbest bölgelerde üretilen ve ihraç edilen ürünler hakkında şu sayısal verileri verdi: 'Türkiye'de 2013-14 yıllarında 1 kg ihracat malının değeri 1.58 dolar oldu. Bu hesapta hedef 4,1 dolar olan Almanya'nın kg değerine çıkmak. Bu oranı yukarı seviyelere yükseltmek son derece zor ve meşakkatlidir zira teknoloji yoğun sektörlerde yatırım gerekiyor. ESBAŞ'ın ihraç ettiği 1 kg malın değeri ise 8.50 dolar civarında. Yıllık ihraç miktarımız ise 2 milyar dolar. Bunu yeni düzenlenecek teşvikler ve bizim çalışmalarımız sonucu 4 milyar dolara yükselteceğiz' diye konuştu.