Ege İhracatçı Birlikleri'nin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin güncel sorularını cevaplayan Sabri Ünlütürk, İran ile yaşanan TIR krizinin geçici olduğunu söyledi. Ünlütürk, “İran ile ticaret anlaşması imzaladık. Bu olumlu bir gelişme. TIR olayı geçicidir, kısa sürede çözülür diye düşünüyorum.” dedi. Irak pazarındaki daralmanın devam ettiğine de dikkat çeken Ünlütürk, birlik başkanlarından aldığı bilgilere göre kaybın henüz telafi edilmediğini aktardı.

‘KRİZLERE KARŞI ŞERBETLENDİK’

EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, döviz kurlarındaki dalgalanmayı da değerlendirdi. Dolardaki artışın iyi olduğunu ancak Türkiye’nin ihracatının yarısını Avrupa Birliği’ne yaptığını belirten Ünlütürk, şöyle devam etti: “Bizim cephemizden bakınca euronun değer kaybetmemesi lazım. Euro 3 lira olduğu zaman rekabetçiliğimiz çok güçlüydü. Şu anki seviye orta nokta. Daha aşağıya giderse ihracat olumsuz etkilenir.” Ekonomide herhangi bir kriz beklemediğini de dile getiren Ünlütürk, “Olası bir krizde Türkiye, güçlü finans yapısıyla altından kalkar. Krizlere karşı şerbetlendik, defalarca kriz yaşadık. Türk sanayicisinin başarısı buradan geliyor. Krizlere, zor şartlarda iş yapmaya antrenman kazandık. Dolayısıyla krizlerden korkmuyoruz.” diye konuştu.

‘BU BÜYÜMEYLE 500 MİLYAR HEDEFİNİ YAKALAMAK ZOR’

Orta Vadeli Programı da değerlendiren Ünlütürk, Türkiye’nin düşük büyüme oranıyla 2023 hedefi olan 500 milyar dolar ihracatı yapmasının zor olduğunu savundu. İhracatın son iki yıldır 150 milyar dolar civarında seyrettiğini, 2023 hedefine ulaşması için bugünkü rakamın 175 milyar dolar olması gerektiğini vurgulayan Ünlütürk, “2023 hedeflerini yakalamak için ihracatımızın yüzde 10 artması lazım. Türkiye’nin yüzde 3-5 büyüme oranıyla daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşması zor. Son 10-15 yılda sanayiciler AVM, rezidans, konut gibi alanlara yatırım yaptılar. Brüt kâr yüzde 15 iken sanayide 5-7’lerde dolaşıyordu. Böyle bir dengesizlik olunca sanayicilerin çok büyük bölümü AVM yatırımı yapmaya başladı. Tekrar katma değerli sanayi üretiminin özendirilmesi lazım. İhracatımızın kilogram fiyatının, 1,5 dolardan Amerika ve Japonya'nın ortalaması olan 3 dolara yükselmesi gerekiyor. Son birkaç yıldır ihracatımız 150-160 milyar dolar arasında kaldı. Bugün ihracatımızın 175 milyar dolar olması lazımdı, oradan şu anda gerideyiz.” şeklinde konuştu.