Ege İhracatçı Birlikleri'nin konuğu olarak İzmir'e gelen İMKB Başkanı İbrahim Turhan'ın VOB ve İstanbul Altın Borsası ile birleşerek işlemlerin tek merkezde toplandığı bir finans merkezi yaratmak istediklerini söylemesi ve taşınma konusundaki çarpıcı ifadeleri, İzmir iş dünyasında karşılığını bulurken, VOB ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli'den de aynı netlikte yanıt geldi. Kısa bir açıklama yapan Kestelli, VOB'un özel kanunla kurulmuş bir borsa olduğunu hatırlattı ve borsaların kuruluş, taşınma ya da birleşmeleriyle ilgili karar verici makamın hükümet olduğunu aktardı. Kestelli, "VOB'un başka bir borsayla birleşmesi ya da İzmir'den taşınması ile ilgili bize Hükümet'ten gelen resmi bir bilgi ya da başvuru yoktur. Bu nedenle VOB'la ilgili bizden ya da Hükümetimizin yetkili isimlerinden gelmeyen bilgi ve değerlendirmelerin değeri ya da bağlayıcılığı yoktur" dedi.

AKGERMAN: O ZAMAN İSTANBUL AYRI ÜLKE OLSUN


Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Bülent Akgerman bu açıklamalara en sert çıkan isimlerden oldu. Akgerman, "Türkiye'de her şey İstanbul'da yapılmak isteniyor. O zaman İstanbul bağımsızlığını ilan etsin ve ayrı bir ülke olsun. Bayrağı da olsun. Türkiye sadece İstanbul'dan ibaret değil. Yatırımları ve projeleri ülke sathına yaymamız lazım. Aksi takdirde bu tür girişimler ülke bütünlüğünü bile tehdit eder hale gelir. VOB İzmir'de kuruldu. İzmir'de kalmalı" diye konuştu.

YORGANCILAR: BU BİZİM İSTEMEDİĞİMİZ BİR ŞEY

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da "Bu bizim istemediğimiz bir şey. Ancak İstanbul'un finans merkezi hedefi doğrultusunda Hükümetimiz böyle bir şeyi uygun görüyor. Bugüne kadar mücadele ettik. Gitmemesi için çalışmalar yaptık ancak Hükümetimiz böyle bir şeye karar vermişse bizim çok da yapacak bir şeyimiz kalmıyor. Umarım ifade edildiği gibi İzmir buradan kazançlı çıkar. İzmir için hayırlısı olsun" değerlendirmesini yaptı.

TEMİZOCAK'TAN MÜCADELEDE ISRAR ÇAĞRISI


İzmir iş dünyası olarak bugüne kadar VOB'un İzmir'den gitmemesi için mücadele ettiklerini vurgulayan Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Yılmaz Temizcocak, "Bu konuda son sözü Hükümet yleyecek. Biz bu süreçte de mücadelemize devam etmek zorundayız. Bu konuda ısrarlı olmalıyız. VOB İzmir'in çok başarılı bir projesi. İzmir'den gitmemeli" dedi.

BASİFED DAHA OLUMLU YAKLAŞIYOR


Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Sıtkı Şükürer ise "İMKB Başkanının yaptığı açıklamadan VOB'un idari binasının İzmir'de kalabileceğini algıladım. İdari bina ve personel burada kalacaksa İzmir açısından çok problem olacağını sanmıyorum. Eğer söylendiği gibi İzmir'in de bu girişimden kazançları olacaksa bunlar da dikkate alınmalı" dedi.

Projeye olumlu ancak taşınmaya olumsuz bakan bir diğer isim de BASİFED Danışma Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk oldu. Porsuk, "Bu Hükümetin kararı. Bu işten gerçekten İzmir kazançlı çıkacak ise İstanbul'da işlemlerin yapılmasının bir sakıncası yok. Ancak en azından adresinin İzmir'de olması iletişim teknolojilerinin çok geliştiği bu dönemde sorun olmaz diye düşünüyorum. VOB İzmir'in çocuğu. Çocuğu yuvasından bütünüyle ayırmamak lazım" yorumunu yaptı.