Uzmanlar, "Banka faizleri yüksek olduğu için insanlar tefecilerden para alıyor. İnternet bankacılığındaki artışın nedeni bu" dedi. Finansmana ihtiyacı olan vatandaşın daha önce kontör bank ve kuyumculardan altın alarak borcunu çevirme yöntemine internetten borç verenler de eklendi.
Bankalar Birliği'nin internet bankacılığı verileri de durumu teyit etti. İnternet Bankacılığı verilerine göre 2009 yılıHaziran ayında internetten yapılan başkasının kartına ait borç ödeme miktarı 506 milyon lira iken, bu rakam Haziran 2012'de yüzde 143 artışla 1 milyar 230 milyon liraya yükseldi.

Para transferi şahlandı

Aynı durumpara transferi kaleminde de yaşandı. 2009'da üçüncü şahıslara yapılan para transferi adedi 6 milyon 946 binden 2012'de yüzde 146 artışla 17milyon 64 bine çıkarken, üçüncü şahıslara transfer edilen para miktarı yüzde 325 artışla 18 milyar 549 milyon liradan 78 milyar 840 milyon liraya ulaştı.
Piyasa uzmanları ve akademisyenler mevcut bankacılık sistemi içerisinde internet bankacılığının yüzde 10'larda olmasına karşın üçüncü şahısların kredi kartına ödenen paranın ve transfer miktarının yüksek olmasını, tefecilerin sisteme girmesi şeklinde açıkladı.

Kullanıcı sayısı arttı
Başkasının kartına borç ödeme miktarı ve üçüncü şahıslara yapılan para transferlerindeki artışlar yüzde 100'ün üzerinde gelişim gösterirken aynı dönemde internet bankacılığını kullanan aktif kullanıcı sayısında yüzde 60'lık artış yaşandı.
2009'da 5 milyon 592 bin 555 olan aktif kullanıcı sayısıHaziran 2012'de 8 milyon 923 bin 448 oldu.

Borç sarmalına dikkat

Akademisyenler verilerdeki artışın sadece eşe dosta yardım şeklinde açıklanamayacağını belirterek tefecilerin insanların kredi kartı borçlarını internetten ödemeye başladığının göstergesi olduğuna dikkat çekti. Ekonomist Uğur Civelek, internet bankacılığı kanalı ile yapılan işlemlerin toplam bankacılık işlemleri arasında yüzde 10'luk dilimin üzerine çıkmadığını kaydetti.
Civelek, "Yine de üçüncü kişilere yapılan para ve borç ödeme transferlerinde artış olması yakından izlenmesi gereken önemli bir veri olarak dikkat çekiyor. Rakamlar bize internette komşununborcunu ödemeye başladığımızı gösteriyor. Bu da borç sarmalının önlem alınmazsa giderek artabileceğine işaret ediyor" yorumunda bulundu.