Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Güçlü, her geçen günün, yaşanan her olayın, Türkiye'de koalisyonun kurulması gerektiğini ortaya koyduğunu belirterek, "Koalisyon kurulmalı. Bu koalisyon bugünkü şartlarda en makul olarak AKP ile CHP arasında kurulabilir. Erken seçimin çok önemli bir tablo değişikliğine yol açacağını düşünmüyorum. Bu olağanüstü şartlarda erken seçimden medet ummak doğru değil. Gergin bir coğrafyada yaşıyoruz. Erken seçim tartışmalarının devre dışı kalması lazım. Böyle bir ortamda bir de erken seçimin yaratacağı gerginliği düşünün. Gün fedakarlık günü. Hiçbir parti 'Ben kendi ilkelerimden taviz vermem, kırmızı çizgilerim şudur' deme lüksüne sahip değil. Bu zemin bulunur, yaratılır. Başka bir olasılığı doğru bulmuyorum. Şu an yürüyen görüşmelerde ağızlar açılırken 'Olmazsa seçim olur' diye başlamayı da doğru bulmuyorum. Seçim istisnai bir durumdur, hükümetin kurulması esastır. Seçim, kilitlenme olursa gündeme gelir. Onun dışında mutlaka uzlaşı ihtiyacı var. Her geçen gün ve her yaşanan olay da bu ihtiyacı daha da acil hale getiriyor. Yeni parlamento bir hükümet çıkarmalı" dedi.

"ERKEN SEÇİM İSTEMİYORUZ"

Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar'ın Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, iş dünyasının erken seçimi arzu etmediğini belirterek, koalisyonun bir an önce kurulmasını istedi. Yavuz, şöyle konuştu:

"Avrupa hala krizi atlatabilmiş değil, 2008 yılı krizinin etkileri devam ediyor. Rusya ambargosu nedeniyle ihracat olumsuz etkileniyor. Komşularla sıkıntılar ihracata olumsuz yansıyor. Böyle bir ortamda bir an önce siyasi istikrarı sürderecek hükümetin oluşmasını bekliyoruz. Bu belirsizliğin ortadan kalkması ve son 10- 12 yılda kazanımlarımızı riske atacak bir belirsizlik döneminin uzamamasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin demokraik geleneklerinin, geçmiş koalisyon tecrübelerinin galip geleceğini ve uzlaşma zemini oluşacağını düşünüyorum. İş dünyası olarak erken seçimi arzu eden bir durumda değiliz. Erken seçim demek Ocak ayına kadar sürecek bir belirsizliği beraberinde getirebilir. Dış yatırımcıların gelecekle ilgili beklentilerini törpüleyebilir. Erken seçim de demokratik bir yoldur am erken seçime gerek kalmadan bir çözüm olması hepimizin arzusu."

"KOALİSYON HÜKÜMETİ ACİLEN KURULMALI"

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, koalisyon hükümetinin acilen kurulması gerektiğini belirterek, "Yaşananlar önceden yazılmış bir senaryonun hayata geçirilişidir. Ülke üzerinden çıkarları olanlar, barış ve sükunet içinde devam eden sosyal yaşantıya bilerek ve isteyerek komplo kuruyorlar. Amaç, halkta toplumsal olayların yine gün yüzüne çıktığına dair bir inanç oluşturup barış içinde yaşamın önüne geçmektedir. Bu oyuna gelmemeliyiz. Koalisyon hükümeti acilen kurulmalı" dedi.

"MİLLET OLARAK İŞTAHIMIZ KAÇTI"

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, siyasilerin birlikte iş yaparken de hesaplaşabileceklerini belirterek, temsil kabiliyetine dayalı bir uzlaşma istedi. Kestelli, "Seçimlerin üzerinden 50 gün geçti. Milletin verdiği mesajı anlayıp gerekeni yapma konusunda çok bariz bir isteksizliği bütün siyaset kurumlarında gözlemliyoruz. Oysa ekonominin hızlı bir icraata, güvenlik ve dış politikanın dirayetli bir duruşa ihtiyaç var. Mevcut görüntü ne yazık ki Türkiye'yi daha güçlü kılmıyor. Millet olarak iştahımız kaçmış durumda. Siyasiler, birlikte iş yaparken de hesaplaşılabileceğini göz ardı etmeden, bir an evvel en yaygın temsil kabiliyetine dayalı bir çözüm üzerinde uzlaşmalı" dedi.