Türkiye’de deniz- kara entegre havayolu taşımacılığını hayata geçiren ilk havayolu şirketi Seabird Hava Yolları, geçen 28 Haziran’da, Haliç- Alaçatı tarifeli seferlerine başlamıştı. Aradan geçen sürede, De Havilland DHC-6 Twin Otter tipi deniz uçağı, özellikle turistlerden büyük ilgi gördü. Uçağın üretici firması Kanadalı Viking Air’in Başkan Yardımcısı Rob Mauracher de Türkiye’ye gelip seferlere katıldı, yaşanan heyecanı yerinde gördü.

Bu tipte 550 uçağın dünya çapında faaliyet gösterdiğini dile getiren Mauracher, şunları söyledi:

"Bu uçaklar, önce askeri versiyonlu olarak üretildi. Her türlü hava koşuluna ve suya dayanıklı üretildi. Türk Hava Yolları’nın büyük uçaklarında bulabileceğiniz tüm güvenlik özelliklerini barındırıyor, Şimdi ise 18 farklı ülkede bu uçakların turistik taraflarına ağırlık vermeye başladık. Deniz uçağımızla, Türkiye’de büyük bir markete, pazara girdik. Su yollarını kullanmak geçmişte servisimizin olmadığı farklı yerlere girmemizi sağladı. Bizim sunduğumuz sadece bir hava aracı veya getir götür hizmeti değil. En iyi yer hizmetlerini de sağlıyoruz. Suyu tanımak gerekiyor, Güvenlik için gerekli bir durum bu. Zor koşullarda işlem yapmak için dizayn edilmiş. Kara, çamura, çöle inebilecek kapasitesi var. İlgiye bakacak olursak, zamanla daha fazla yeri birbirine bağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Büyüme sadece Türkiye içinde değil Avrupa’ya yönelik seferlerle de olabilir. Diğer ülkelere de örnek olabilir."

TÜRKİYE’NİN TADINI ÇIKARMAK İÇİN İDEAL


Deniz uçağıyla uçmanın farklı bir heyecan olduğunu dile getiren Mauracher, "Uçağa oturan ve gördüğünüzün tadını çıkarın. Şehirler, taşralar, ülkeniz çok güzel. Bizim uçuşlarımız, Türkiye’nin tadını çıkarmak için ideal. Sudan uçmanın heyecanını anlatmak kelimelerle mümkün değil. Yerden uçmaktan farklı olduğunu görmeleri için herkes denemeli. Sizi bir anda bir yerden alıp plajda bekleyen arkadaş grubunuza kavuşturabilir. Kendim de uçtum. İstanbul ve Çeşme çok hoşuma gitti. Konforda mükemmel. Türkiye’nin ne kadar güzel olduğunu da görmemi sağladı" diye konuştu. Mauracher’i misafir eden Seabird Havayolları Genel Müdürü Kürşad Arusan ise ilginin beklenenden kat ve kat daha fazla olduğunu, ikinci bir uçağı sefere sokmak için hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.