Son zamanlarda memurların merakla beklediği soru cevap buldu. Açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'den geldi. Şimşek 2015 memur zamlarının ne olacağını açıkladı.

Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, makro ekonomik gelişmeler ve ocak-eylül 2014 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2014 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

2015 yılı bütçe tasarısını hazırladıklarını belirten Şimşek, tasarıyı bugün TBMM'ye göndereceklerini açıkladı. Yılın 9 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 313,5 milyon liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, söz konusu dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 10,5 artışla 325,4 milyar lira olduğunu kaydetti.

Memur zammını açıkladı

Şimşek memurların merakla beklediği haberi de verdi. Şimşek, memur zammının 3+3 olacağını söyledi.

Şimşek, vergi oranlarında herhangi bir artış öngörmediklerini söyledi. Bütçe gerçekleşmeleriyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Şimşek, “Şu aşamada yeni vergi konusunda somutlaşmış bir çalışma yok. Lüks tüketime vergi konusunda somut bir çalışma gündemde değil” dedi.

Mehmet Şimşek'in konuşmasından satır başları şöyle:

-Hala Avrupanın en ucuz doğalgaz ve elektriğini sağlayan ülkeyiz. Avrupa'nın gelir düzeyi yüksek ama o da ithal ediyor, biz de. Neden zengini sübvanse edelim? Fakire gereken desteği veriyoruz. Genel sübvansiyonları doğru bulmuyoruz. Maliyetin karşılanması lazım.

-Akademisyenlere 726 lira ile 835 lira arasında bir zam yapılacak Yasa Meclis'e gönderildi. Performansı ölçülecek 2016'da uygulanacak. Hakim ve sacılara ise yüzde 10 ile yüzde 35 arasında olmak üzere seyyanen 1155 lira olacak.

Akademisyenlere yapılacak zamların bütçeye maliyeti 1,1 milyar lira, hakim ve savcılara yapılacak zamların bütçeye maliyeti ise 220 milyon lira olacak.

Kamuya alınacak 74 bin personelin dağılımına henüz karar verilmedi.