Aykut Polatlı-İzmir Ticaret Odası Aralık ayı meclis toplantısında Oda'nın 2015 yılı bütçesi belirlendi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bu yıl ilk kez küçülen bir bütçe ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. Bütçe'deki bu azalmayı 4 nedene bağlayan Demirtaş, 'Kapasite raporu gelirlerinin azalması, askıda olan üyelerden aidat alınmaması, faiz ve kira gelirlerinin eksilmesi, ihracat belgelerinden gelen gelirlerin azalması nedenleriyle böyle bir tedbir aldık' dedi.

Başkan Demirtaş, 10'dan az işçi çalıştıran işyerlerinde kapasite raporu zorunluluğunun kaldırıldığını hatırlatarak, 'Bu raporları ayrıca sanayi odası da verebilecek. İhracat belgesi düzenleme yetkisi yine İhracatçı Birlikleri'ne de verildi. Bu gelirimiz de hemen hemen hiç olmayacak gibi gözüküyor. Çünkü ihracatçı birlikleri kendi üyelerine bu hizmeti ücretsiz verecek. Benzer şekilde üyeliği askıya alınanlardan da ücret alamayacğız. Sadece bu kalemde 2 milyon liraya yakın bir kayıp oluşacak' diye konuştu.

Bazıları para ile ödül alıyor

2015 için 348 sayfalık program oluşturduklarını aktaran Demirtaş, isim vermeden Kalite Derneği'nin (KalDer) Türkiye Mükemmellik Ödülü alan EBSO'yu eleştirdi. 'Bazıları para ile kalite ödülü alıyor' diyen Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: 'Ama biz, 2014 sonu itibariyle ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Sistemini kurduk. Çağın ve İzmir'in gereklerine göre organizasyon yapımızı her yıl yeniliyoruz. Gelirlerin azalmaya devam edecek. Bu sene bütçemizi yüzde 8 azaltarak 43.2 milyon TL'den 40.2 milyon TL inmek zorunda kaldık.'

İzmir'e iki davet birden

İTO Meclis toplantısında üyelere ekonomik değerlendirmelerde bulunan Başkan Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin düşük bir büyüme oranıyla yılı kapattığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı olarak görüştüğünün altını çizen Demirtaş, kendisini İzmir'e davet ettiğini, Erdoğan'ın da bu daveti olumlu karşılayarak bir süre sonra geleceğini kendisine ilettiğini vurguladı. Yunanistan'da düzenlenen Türkiye-Yunanistan İş Forumu sırasında Yunanistan Başbakanı Samaras ile de görüşerek kendisini kente davet ettiğini aktaran Demirtaş, bu davete de olumlu cevap aldığını ifade etti.

2015'in gündemi bina

Oda'nın 2015'teki en önemli projesinin yeni hizmet binası olacağını anlatan Demirtaş, bütçedeki en büyük giderin de bu bina olduğunu söyledi. Demirtaş, bina hakkında meclis salonu, yeraltı otoparkı ve kiralık katlarla ilgili 3 kritik konu olduğunu belirterek, '600 metrekarelik bir çok amaçlı bir meclis salonu yapacağız. Ayrıca mekanik sistemli 167 araçlık bir otopark yapacağız. Binadaki son 3 katı ise kiralamayı düşünüyoruz. Mevcut binalarımızın da kiralanmasıyla toplam kiralık alan 12 bin 143 metrekare olacak. Böylece uzun vadede gelir kaynaklarımızı garanti altına alacağız' diye konuştu.
Başkan Demirtaş, yakın zamanda giriş katında açacakları sergiyle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Atatürk Stadı'na ilişkin fikir projelerini sergileyeceklerini de sözlerine ekledi. 2015 ile ilgili üyelere tavsiyelerde de bulunan Demirtaş, 'Döviz kurlarına dikkat edin, birkaç bankayla çalışın, tahsil edemeyeceğiniz kişiye mal satmayın, pazarlama için interneti kullanın ve bunun için yeni mezun bir genci işe alın' diye konuştu.