İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Kemeraltı’nda hem güvenliğin sağlanması hem de işportacıların yol açtığı haksız rekabetin ve çirkinliğin önlenmesi için İzmir Emniyet Müdürlüğü’nü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni, Konak Belediyesi’ni yani zabıtayı ve polisi göreve çağırıyoruz.” dedi.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın, İzmir’in ticaret ve turizm açısından en önemli çarşılarının başında geldiğini belirterek, “Kemeraltı gözbebeğimiz. Odamızın binlerce üyesi orada faaliyet gösteriyor.” dedi. Kemeraltı’nın bu büyük önemine karşın hem mekan hem ticari sorunları olduğuna dikkat çeken Demirtaş, bunların en önemlilerinden birisinin de işporta ve çığırtkanlar olduğunu kaydetti. Bu konuda çok şikayet aldıklarını aktaran Demirtaş, “Bu sorun üyelerimizin en büyük şikayetlerinden. Vergisini veren, ay sonunda yanında çalışan elemanının sigorta primini, maaşını düşünen üyemiz, Kemeraltı esnafı hiçbir yükümlülüğü olmayan işportacıların haksız rekabeti ile karşı karşıya. Kemeraltı esnafının hemen mağazasının önünde tezgah açan işportacı, üyemizin sattığı malın benzerini bu haksız rekabet nedeniyle daha ucuza satıyor. Hem esnaf mağdur oluyor hem de ödenmeyen vergiler, primler nedeniyle devletimiz kaybediyor.” diye konuştu.

Diğer yandan, işporta yüzünden Kemeraltı çarşısında alışveriş yapmanın, hatta yürümenin bile zorlaştığını, bu yüzden turistleri çarşıya sokmakta zorlandıklarını belirten Demirtaş, oda olarak bugüne kadar işporta sorununa çözüm bulunması için pek çok girişimde bulunduklarını hatırlattı. Demirtaş, son olarak geçtiğimiz hafta esnafın kendi sorununu kendisi çözmek için Kemeraltı’nda kuyumcular çarşısının bulunduğu bölgede yola saksılar koyarak işportacıların dükkanlarının önlerinde tezgah açmasını önlemeye çalıştığını ifade etti. Demirtaş, şöyle dedi:

“Kuyumcu esnafı güvenlik açısından da işportaya karşı ekstra hassas ki bu konuda da son derece haklılar. Ama işportacıların buna karşı saksıları kırdığını üstüne de esnafı tehdit ettiğini gördük, bu durumu kınıyoruz. Türkiye’nin 3. büyük şehri olan, bir dünya kenti olmayı hedefleyen İzmir’de böylesine başına buyruk, kanun ve kural tanımayan bir tutum asla kabul edilemez. Burası İzmir, dağ başı değil. Kemeraltı’nı içten içe kemiren, insanları bu çarşıdan uzaklaştıran, turisti kaçırtan işporta sorununa artık kalıcı ve kesin bir çözüm bulunmalı. Bunun için de görev İzmir Büyükşehir Belediyemize, Konak Belediyemize ve İzmir Emniyet Müdürlüğümüze düşüyor. Onlar da bu konuda pek çok çalışma yaptılar bugüne kadar, biliyoruz. Ama artık daha kalıcı ve kesin bir çözüm istiyoruz, bunun için de zabıta ve polisimizi göreve davet ediyoruz.”