Ali Budak- İzmir Ticaret Odası ve Kanada Başkonsolosluğu işbirliği ile düzenlenen ‘Kanada’da İş ve Yatırım Fırsatları Semineri’ İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Kanada’daki yatırım fırsatlarının tanıtıldığı toplantıya İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yanı sıra, Kanada Ankara Büyükelçisi Christopher Cooter ve Ticaret Müsteşarı ve Konsolos Christopher Wimmer katıldı. Ticaret Müsteşarı Vefa Atağ da etkinliğin sonunda; Kanada ekonomisi, Kanada ile ticaret yapmanın ve Kanada’da yatırım yapmanın avantajları, Kanada’daki ana sektörler, vize ve göçmenlik konuları ve sağlanan ticari hizmetler ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

‘Ticari ilişkiler yetersiz’

Kanada’nın pozitif yönlerinin çok olması nedeniyle göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden olmasına vurgu yapan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘Kanada, dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi. 1,5 trilyon ABD doları aşan GSYİH’si ve kişi başına düşen yıllık yaklaşık 48 bin ABD Doları düzeyindeki gelir seviyesiyle refah bakımından son derece yüksek konumda. Ülkelerimiz arasındaki ticaret devamlı olarak artma eğiliminde ama bizim için bu yeterli değil. Ticaret hacmimiz 1990 yılından 2016 yılına 8 kat artış göstermiş. Dış ticaretimizin dengesi, ülkemiz aleyhinde. 2017 yılında Kanada’ya ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 43,4 oranında artarak 1,05 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalatımız ise, bir önceki yıla göre yüzde 103,9 artışla 2,2 milyar dolar oldu. Türkiye’nin Kanada’ya ihracatının yaklaşık yüzde 82’si sanayi, yüzde 18’ini tarım ürünlerinden oluşuyor’ dedi.

Serbest ticaret anlaşması olsun

‘Kanada ile aramızda serbest ticaret anlaşması yok’ diyen Demirtaş, şöyle devam etti: Kanada ile aramızda serbest ticaret anlaşması yok. Anlaşma için müzakereler başlamadı. Dileğimiz bu müzakerelerinin bir an önce başlatılarak sonuca kavuşturulmasıdır. İzmir’de yatırım fırsatlarının çok olduğunu belirtmek istiyorum. Daha çok Kanadalı yatırımcıyı kentimizde görmek istiyoruz.

Birbirimizi tanımıyoruz

Kanada Ankara Büyükelçisi Christopher Cooter ise yaptığı konuşmada, ‘Ticari ilişkilerimizde iki büyük problem var birincisi siz bizi tanımıyorsunuz, ikincisi biz sizi tanımıyoruz, bilmiyoruz. 2 hafta önce Kanada’daydım, gördüm ki sorunları çözmek için çok fazla çalışmamız lazım. İki tarafında çok güçlü ekonomisi var. Bizim açımızdan ihracat avantajımız var size göre. Ekonomik ilişkiler iki büyük ülke için çok düşük kalıyor. Aslında bence Kanadalı şirketlerin Türk şirketlerini, Türk şirketlerinin de Kanadalı şirketleri bilmemesi problem. Bu çok kolay çözülebilir. Kanadalı Büyükelçiniz ve konsolosunuz ile çok yakın çalışıyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘Kanada’yı aklınızda tutun’

Ticaretin yanı sıra yatırımın da önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Cooter, şöyle devam etti: Yatırım olanakları diğer olanakları da beraberinde getirir. Türkiye zor birkaç yıl geçirdi, milyonlarca mülteci ağırladınız. Türkiye, pek çok probleme rağmen son 7-8 ayda dünyada en hızlı büyüyen bir ekonomi oldu. Bizim ekonomimiz de sizinki kadar hızlı olmasa da gayet hızlı büyüyor. Son 10 yılda yüzde 50 oranında ticaretimizde artışımız oldu. Bizler sizlere her konuda yardımcı olmak istiyoruz. Kanada’daki Türk topluluğu sizlerin tahmininizden de büyük. Hep beraber ikili ticari ilişkileri artırmak çok kolay olacaktır. ABD ile Japonya ile iş yapmak isterseniz aklınızın bir yanında mutlaka Kanada’yı da tutun. Kanada sanayi kolları gelişmiş bir ülke. Dünyanın 10. büyük ekonomisiyiz. Nafta sayesinde Meksika ve ABD tercihli ticaret anlaşmamız mevcut. Oradan çok büyük gelir elde ediyoruz. Eğitimli bir nüfusa sahibiz. OECD ülkeleri içinde çok büyük vergi avantajı sağlayan bir ülkeyiz.

İzmir’le turizm partnerliği

Google gibi birçok şirket artık Kanada’ya yerleşmeye başladığını söyleyen Cooter, ‘Kanada, Türk yatırımcılar ve işadamları için çok iyi bir hedef. İzmir’e bakacak olursak sizde çok güzel imalat sektörleri var, turizm var. Sizler de bizim gibi yeni partner arıyorsanız, hem Kanada hem Türkiye partner olabilir 3. ülkelerle de partner olabiliriz. Afrika ve ABD partner olarak alınabilir. Kanadalı ve Türk şirketler beraber çalışırsa 3. ülkelerde de başarılı oluruz. Kanada Eximbank’ı ile de çok avantaj sağlayan programlar var. Teşvik paketleri var. Kanada rekabet edici bir ülke her alanda. Kanada her türlü konularda öncülük yapmaktadır. Pek çok değerlerle beraber iş kültürümüz var. Lütfen iş yaparken Kanada’yı aklınıza getirin’ diye konuştu.