Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, bir elektrik abonesinin, faturada kayıp-kaçak bedeli adı altında ödenen ücrete ilişkin açtığı davada Yargıtay Hukuk Dairesi'nin verdiği kararını değerlendirdi.

Çıkan kararın aboneler için emsal niteliğinde olduğunu bildiren Küçük, bu karara dayanarak elektrik abonelerinin geriye dönük 10 yıllık kayıp kaçak kesintilerini geri alma hakkına kavuştuğunu ifade etti.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararı bağlayıcı olmasına rağmen her bir tüketicinin kendisinden yapılan kesintiyi geri alması için ya mahkemeye ya da tüketici hakem heyetlerine başvurması gerektiğini bildiren Levent Küçük, 36 milyona yaklaşan abonenin "iade" talebiyle tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine başvurması halinde oluşacak iş yoğunluğuna dikkati çekti.

Bankaların dosya masraflarından yaptığı kesintileri geri alma başvuruları sebebiyle tüketici hakem heyetleri ve mahkemelerin iş yükünün bir hayli fazla olduğunu, bu kurumların yoğunluk sebebiyle çalışamaz hale geldiğini vurgulayan Küçük, "Zaten tıkanan bu kurumlar, yeni bir yoğunluğu kaldıramaz" dedi.

"EPDK düzenleme yapmalıdır"

EPDK’nın elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelini kaldırmasını, ayrıca her bir abonenin geriye doğru 10 yıllık hakkını almasına sağlayacak düzenlemenin yapılması gerektiğini ifade eden Küçük, geri ödemenin elektrik aboneliği devam tüketicilerde "mahsuplaşma" şeklinde olabileceğini belirtti.

Küçük, şunları söyledi:

"Yargıtay'ın elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına dair verdiği karar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Hak sahipleri, tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurmadan geriye dönük 10 yıllık kesintilerini geri almaları için EPDK düzenleme yapmalıdır."

Kayıp-kaçak bilgisi artık faturaya yazılmıyor

Levent Küçük, son dönemde yapılan itirazların ardından faturalarda kayıp-kaçak ücret bilgisinin yazılmadığını, bu yüzden tüketicinin kayıp-kaçak bedelini geri isterken sorun yaşayabileceğine dikkati çekti.

Tüketicilerin bu ücreti almak için yapacakları müracaatta "hukuki haklarını kullanma" olacağından kesintiyi yapan şirketlerin gerekli belgeleri verme zorunluluğunun bulunduğunu vurgulayan Küçük, "Kesinti miktarını geri almak için temel sorun ispat yükümlülüğü olacak. Tüketicinin karşılaşacağı en büyük mağduriyet bu. Şirketlerde bu kayıtlar var. Ticaret Kanunu hükümleri gereğince geriye dönük 10 yılı saklamak zorundalar. İşletmelerin bu belgeleri tüketicilerin kullanımına sunmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.