Aykut Polatlı-EİB Başkanı Sabri Ünlütürk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı, Mega Proje bilim ve dünya ticaretinin merkezi olacak bir şehir oluşturma fikrine destek verdi. Ünlütürk, Kılıçdaroğlu'nun ileri sürdüğü 100 yılın projesini uygulamaya geçirilebilecek doğru bir proje olduğunu dile getirdi: 'Bu siyaset döneminde söylenen şeylerle ilgili bugün bir yorum yapmak doğru değildir. Gündeme gelen çok taze  bir konu. Lakin, hedeflenen teknolojiye, katma değerli ürünün hızlıca geliştirilmesine ve bunların dünyaya dağıtılmasına yönelik şirketlerin gerçek anlamda destekleneceği ve hem eğitimiyle hem sanayicileriyle işbirliğinin sağlanacağı gerçek bir platformdan, bir merkezden bahsediliyorsa o zaman Türkiye için doğru olur.'
Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı bilim ve ticaret şehri olarak İzmir'in biçilmiş kaftan olduğunu dile getiren ve bu görevi fazlasıyla yerine getirebilecek deneyime sahip olduğunu dile getiren Ünlütürk, 'İzmir için bu görev biçilmiş kaftandır. Bu proje Ege hatta Türkiye için diyorsak İzmir demek lazım. Konumuyla, entellektüel birikimi, kültürü, yaşam seviyesi, batıyla entegrasyonu, ticari, tarihi birikimi ile İzmir ve civarı en uygun yer' dedi.

Marmara Bölgesi şişti

Marmara Bölgesi'nin dolayısıyla İstanbul'un ticaret anlamıda hem yetersiz hem de fazlasıyla şiştiğini söyleyen Ünlütürk, Kılıçdaroğlu'nun dile getirdiği projenin ayrıntılandırılıp hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Ünlütürk, 'İzmir dünya ticaretinin merkezi olma görevini yüzde 100 üstlenebilir. İzmir, gerçekten böyle bir şey hayata geçirilebilirse, ayrıntılarıyla iyi projelendirilirse bu rolü üstlenir hatta Türkiye'deki bunu yapabilecek merkezdir demek yanlış değil. Marmara'da İstanbul artık şişti. Marmara Bölgesi'ne aşırı yüklenilmiş durumda. özellikle İstanbul üzerinde çok yük var. Dolayısıyla yeni bölgelerin yaratılması daha doğru olur' diye konuştu.

Hayali projeler peşinde koşmuyoruz


CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ise CHP'nin AKP gibi hayali ve belirsiz projeler peşinde koşmadığını söyledi. Marmara eksenli  bir sanayileşmeden artık uzaklaşılması gerektiğini dile getiren Oyan, 'Türkiye aslında son 30 yıldır yeni sanayi eksenlerine ihtiyaç duyan bir ülke. Ne yazık ki bu konuda adım atılmadı. Türkiye'nin Marmara eksenli bir sanayileşme modelinden çıkması gerekiyor. Marmara'da sanayi çok yoğunlaşmış bunun getirdiği sorunlar var. Dolayısıyla bunu aşmak için böyle büyük bir proje gerekiyor. AKP'nin yaptığı gibi zihnisinir projeleri değil. Kanal İstanbul gibi ekolojik dengeyi sarsacak ne olduğu belirsiz şeyler değil. Hedefi üretim ekonomisi olan bir model oluşturmak gerekiyor. Bu açıkladığımız projenin de hedefi budur' dedi.