Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, 200 ailenin yaklaşık 3 bin kovanda bal üretimine başladığı Anzer Yaylası'nda hava koşullarının iyi seyrettiğini belirterek, bu yıl yüksek rekolte beklentisi içerisinde olduklarını söyledi. Anzer balının geçen yıl 850 liradan satıldığını hatırlatan Civelek, "Bu yıl Anzer balının kilo fiyatını 900 lira olarak belirledik. Yarım kilo bal 470, 250 gram bal ise 250 liradan satılacak. 100 gram polen 130, 200 gram polen 240 ve 400 gram polen de 470 lira fiyatla satışa sunulacak" dedi.

SAHTECİLİĞE KARŞI ÜST DÜZEY GÜVENLİK

Anzer balının taklit edilmesine yönelik üst düzey güvenlik tedbirleri aldıklarını ifade eden Civelek, "Her yıl bal ambalajlarını değiştiriyoruz. Demir ve kurşun ile ıslak mühürlü olan bal kavanozları barkot etiketi ile satışa sunuluyor. Balların taklit edilmesinin önüne geçmeyi amaçladık. Vatandaşlarımız bal alırken kooperatifimizle irtibata geçmeli" diye konuştu.

DEVLETİN ZİRVESİNE BAL GÖNDERİLECEK

Geçen yıl 1700 kilogram bal satışı gerçekleştirdiklerini ancak taleplerin yarısının karşılanamadığını ifade eden Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, "Talebi karşılayamıyoruz. Şimdiden 2 tonu aşan talep var. Katar ve Suudi Arabistan Emirleri bizden büyükelçilikleri aracılığı ile bal talep etti. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlarımıza Rize Valiliği aracılığı ile geçen yıl da bal gönderdik. Bu yılda talepler var" dedi.

ANZER BALI

İkizdere’nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy Köyü'nde yaklaşık 3 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama bin kilo civarında Anzer balı elde ediliyor. Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve yurt dışından talep olan Anzer balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.