Düşük faizli ve uzun vadeli olan ev kredisi seçenekleri ev alabilmek için birçok kişinin başvurduğu cazip kredi ürünler arasında yer almaktadır. En iyi yatırım nedir? Sorusuna hala köşede bir miktar parası olan pek çok kişi ev almaktır yanıtını verecektir. Birikmiş bir miktar paranın üzerine kullanılacak krediyle kolayca ev sahibi olabilirsiniz. Ancak ev kredilerinin de bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Ev kredisiyle taşınmaz almak herkes için en cazip seçenek olmayabilir. Ev kredisi almadan önce bunun size uygun olup olmadığını belirleyebilmek için ihtiyaçlarınızı ve ödeme gücünüzü göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

Bunun yanında eğer tayin olacaksanız ve kısa bir süre sonra taşınma riskiniz varsa ev almaktan çok kiralamak sizin için daha uygun bir seçenektir. Eğer yine de ev almayı istiyorsanız taşınma durumunda atacağınız adımları önceden planlamanızda fayda vardır. Böyle bir durum karşısında ilk seçenek evinizi kiraya vermektir. Kiraya verdiğinizde alacağınız kiranın ev kredisi taksitlerini ödeyip ödeyemeyeceğini iyi hesaplamak önemlidir. İkinci bir seçenekte taşınacağınız zaman evi satmaktır. Ancak bu öyle hemen olabilecek bir işlem olmadığı ve evin üzerinde ipotek olduğu için bunu yaparken zorlanabilirsiniz.

İhtiyaç kredisi almaktan tamamen farklı olan ev kredisi kullanımında elinizde bir miktar nakit olması gerekmektedir. Alacağınız taşınmazın % 10 ila % 25’i oranında miktarını bankaya peşinat olarak yatırmanız gerekmektedir. İleride sıfır peşinatlı ev kredisi ürünlerinin çıkma ihtimali konuşulurken, şu anda alacağınız bir ev için mutlaka peşinat ödemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra ev kredisi için ödeyeceğiniz faiz ve masraflarda işin cabasıdır. Ev almanın buna değip değmeyeceğinin ve o süre boyunca borç yüküyle yaşayıp yaşayamayacağınızı iyi hesaplamanız önemlidir. Ev kredisi taksitleri ödendikten sonra kalan parayla hayatınızı nasıl geçireceğiniz, gelirinizde bir aksama olması durumunda taksitleri ödeyecek yedek bir kaynağınızın olup olmadığını araştırmakta önemlidir.

Eğer yatırım amacıyla bir ev almayı planlıyorsanız, bu evin getirilerinin bu yatırıma girmeye değip değmeyeceğini, ne kadar sürede kar elde etmeye başlayacağınızı iyi değerlendirmek önemlidir. Karlı bir yatırım olarak görülen ev alma, uzun vadede kar elde edebilmenize sebep olsa da kısa vadede sizin bu yatırıma ayıracak maddi gücünüzün olup olmaması önemlidir.