Bu bir anlamda kredi kartı borcu ödeme alışkanlığı ile açıklanan bir durumdur. Kredi kartı adınıza açılmış hazır bir kredi limiti olduğu için düzensiz kullanımlarda can sıkıcı sonuçların ortaya çıkması anlamına gelebilir. Bireylere düşen en önemli görev ise kredi kartı borcu ödeme seçeneğinin bir gün muhakkak zor durumda bırakacağını göz önünde bulundurmalı ve uygun hareket etmekten geçmektedir.

Son dönemlerde yapılan araştırmalar neticesinde, kredi kartı kullanımında dengesizlikler bulunan ülkelerin başında geldiğimiz doğrudur. Bu da alışkanlıklarımızı değiştirmemiz açısından oldukça önemli bir husus olarak ön plana çıkmaktadır. Bilindiği gibi kredi kartı borcu ödeme bankaların kendi internet adreslerinden yapılacağı gibi, atmlerden, şubelerden ve hatta aracı kuruluşlardan da yapılabilir.

Bu noktada prosedür nasıl işler?

Öncelikle taksitlendirilmiş borçlar da dahil olmak üzere aylık borç grafiğiniz çıkarılır. Daha sonrasında asgari ödeme tutarı belirlenir. Kişinin kredi kartı borcu ödeme seçeneğinden yararlanarak bu ödemeyi ne kadar zaman içerisinde yapacağı beklenir. Son ödeme tarihi geçmişse yasal işlem başlatmak her bankanın mevzuatı dahilinde belirlenmiştir. Belirli süre (ki genelde 120 gün) içerisinde ödeme yapılmazsa avukata intikal eder. Bazı bankalar kendi mevzuatları ve müşterinin kredi puanına bağlı olarak bazı esneklikler gösterebilir. Fakat bu esnekliklerinde toplam borcun faizinin ödenmeyeceği şeklinde anlaşılmaması gerekmektedir.

Bir diğer husus ise taksitlendirmedir

Diyelim ki bankaya olan kredi kartı borcunuzu ödeyemediniz, yada ödemekte bir sebepten geciktiniz. Bu durumda ne yapmak gerekir. Eğer ki belli bir ödeme tutarınız yada geliriniz mevcutsa banka sizi bir kredi çekmiş gibi yorumlayarak borcunuzu taksitlendirecektir. Eşit taksitler altında (12 ay 24 ay ve 36 ay olarak) kredi kartı borcunuzu ödemeniz beklenir. Ödeme işlemi tamamlanmamışsa ve taksitlendirmeye rağmen gecikmeler yaşanıyorsa iş bu sefer tekrardan avukata intikal edecektir.

Kredi kartının bir kredi limiti olduğu ve bu duruma uygun olarak hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde sonrada daha ciddi sıkıntıların ortaya çıkacağı unutulmamalı ve bu duruma uygun hareket edilmelidir.