Bankalar, ‘Küresel kriz var. Siz de işsiz kalabilirsiniz’ diyerek kredi kartı kullanıcılarına işsizlik maaşı paketi satıyor.

Bankalar 12 ay boyunca kredi kartından kesilecek belli bir meblağ karşılığında işsiz kalınması durumunda tıpkı İşkur gibi maksimum 6 ay işsizlik maaşı garantisi vermeye başladı. Bankaların hedef kitlesi özel sektörde çalışan kredi kartı sahipleri. Banka çalışanları bu yüzden hangi işlem için ararsanız arayın ısrarlı bir şekilde “Özel sektör çalışanı mısınız?” diye soruyor. “Evet” yanıtını aldıkları anda da başlıyorlar işsizlik maaşı paketini anlatmaya.

Radikal'in haberine göre, yapılan vurgu, bu yeni ürünün işsiz kalınması durumunda faturaları ödeyen sigorta paketinden farklı olduğu. Kişinin kendi kusuru ve istifası dışında işsizlik kalması halinde her ay hesaba maaş gibi bir para yatırılacağı belirtiliyor. ‘İşsizlik maaşı’ paketinde ödemeler ve yatırılacak para kişinin belgeli aylık gelirine göre değişiyor. Örneğin aylık geliriniz 3500 TL ise kredi kartınızdan 12 ay boyunca 90 TL kesiliyor.

İşsiz kalındığında da banka maksimum 6 ay olmak üzere iş buluncaya kadar hesabınıza ayda 2500 TL yatırıyor. Ayda 12 TL kesildiğinde 331 TL, 27 lira kesildiğinde ise 750 TL işsizlik maaşı hakkı kazanıyorsunuz. İşsizlik süresince ölüm olursa bağlanan maaşın 10 katı tazminat güvencesi veriliyor. Bankaların planına göre ödemeleri yaptınız ama işsizlik maaşına hak kazanmanız için poliçe devreye girdikten sonra en az 6 ay o işyerinde çalışmanız gerekiyor.

İŞKUR 2.4 MİLYON KİŞİYE MAAŞ ÖDEDİ


Türkiye İş Kurumu (İşkur) Mart 2002’den beri işsizlik maaşı veriyor. Bugüne kadar 2 milyon 418 bin 212 kişiye işsizlik maaşı bağladı. Toplam 4.5 milyar TL ödeme yaptı. Kurum, Aralık 2011’de ise 174 bin 363 kişiye toplam 71 milyon 340 bin lira ödeme yaptı. En az 600 gün çalışmış sigortalılar 180 gün, 900 gün çalışmış sigortalılar 240 gün, 1080 gün çalışmış sigortalılar ise İşkur’dan 300 gün maaş alıyorlar. İşsizlik maaşı için yasal başvuru süresi de işsiz kalındıktan itibaren 30 gün.

NEDEN İŞSİZLİK MAAŞI PAKETİ SATIŞI BAŞLADI?


Reel sektör, 2012 yılında daha “defansif” bir sene bekliyor.

Ekonomi tahminleri aşağı çekildi.

Avrupa eksenli öngörüler olumsuz.

Ülkelerin düşen notları resesyon riskini arttırdı.

Türkiye’de işsizliğin yüzde 10,4’e çıkması bekleniyor.